Winkelend publiek overrompeld door jongeren met vier meter hoog houten kruis. Een voorbereiding op de Wereldjongerendagen in 2023

Voorbijgangers wisten duidelijk niet wat zij zagen als de groep passeerde.© Foto René Pop

Anja Roubos
Den Burg

Het winkelend publiek in Den Burg was maandagochtend duidelijk totaal overrompeld door het tafereel dat zich voor hun ogen afspeelde.

Een groep jongeren droeg in de regen een vier meter hoog houten kruis door de straten en over het marktplein. Op verschillende plekken hielden zij stil voor gezang en gebed.

(Tekst loopt door onder de foto)

De groep stopt bij de markt op de Groeneplaats voor gezang en gebed.© Foto René Pop

De jongeren maken met het kruis een tour door Nederland ter voorbereiding op de Wereldjongerendagen in Lissabon in augustus 2023, waar zo’n miljoen katholieke jongeren vanuit de hele wereld worden verwacht. Ze vertelden over wat hen beweegt om met dit kruis te reizen en nodigden Texelaars en toeristen uit een kaarsje in de katholieke kerk aan te steken voor zegen over de reis naar Lissabon.

(Tekst loopt door onder de foto)

Het kruis is een replica van het exemplaar dat al dertig jaar de wereld rondreist.© Foto René Pop

Het kruis is een Nederlandse replica van het officiële kruis dat al 30 jaar door de wereld gaat sinds paus Johannes Paulus II het in Rome aan jongeren gaf. Komende week gaat het kruis in Noord-Holland langs zo’n tien locaties en jongerengroepen, onder meer in Wieringerwerf.

De tour door Nederland is een voorbereiding op de Wereldjongerendagen van volgend jaar in Lissabon.© Foto René Pop

Net binnen