Speciale tas met onder meer massageolie om stervenden in Dijklander Ziekenhuis te ondersteunen

Michiel Snik
Hoorn

Patiënten en hun naasten krijgen in het Dijklander Ziekenhuis sinds kort een zogenoemde ’waaktas’ als duidelijk is dat genezing niet meer mogelijk is.

„Waken bij een stervende is een intensieve en emotionele periode”, meldt woordvoerder Klarianne Roseboom van het Dijklander. „Ter ondersteuning kunnen verpleegkundigen in het ziekenhuis een waaktas aanbieden. Het overhandigen hiervan kan helpen het gesprek op gang te brengen. Niet iedereen praat even gemakkelijk over de naderende dood.”

In de waaktas zit informatie over hoe om te gaan met verlies en verdriet, een gedichtenbundel en allerlei artikelen die gericht zijn op de vijf zintuigen. Zoals een klein notitieboekje, een led-kaarsje, massageolie, kleurboeken, kleurpotloden, pepermuntjes, een aluminiumblikje voor het bewaren van een haarlokje, maar ook een gastentasje met een tandenborstel.

Monique Termeulen is verpleegkundig specialist in het team palliatieve zorg. „Naasten hebben bij het sterven een belangrijke rol. Zij ondersteunen degene die gaat overlijden zo goed mogelijk. Dan is het fijn als je even wat kunt opschrijven. Het kan ook ongemakkelijk zijn om bij iemand te zijn die niet helemaal bij bewustzijn is. Zacht de handen masseren kan dan een fijne vorm van contact zijn, vandaar bijvoorbeeld de massageolie.”

Net binnen