Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

ANP Producties | Bron: ANP
Brasilia

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af. Eerder kreeg Lula al te horen dat hij wordt gesteund door de nummer vier.

De linkse Lula wist zondag de meeste stemmen te bemachtigen, maar niet genoeg om meteen te winnen. Hij kreeg 48,4 procent van de stemmen. De radicaal-rechtse regeringsleider Jair Bolsonaro scoorde met 43,2 procent beter dan verwacht. De twee nemen het tegen elkaar op tijdens de tweede en allesbeslissende stemronde op 30 oktober.

Tebet, die politiek in het midden zit, kreeg zondag 4,2 procent van de stemmen. Ze zegt Lula, die ze net als Bolsonaro heeft bekritiseerd, te steunen omdat hij in tegenstelling tot de huidige president wel toegewijd is aan de democratie en grondwet in Brazilië. Haar steunbetuiging volgde nadat haar partij verklaarde dat leden konden stemmen op wie ze wilden.

De linkse kandidaat die zondag met 3 procent van de stemmen op de vierde plek eindigde, maakte dinsdag bekend zich achter Lula te scharen. Hij volgde daarmee het besluit van zijn partij. Lula en Bolsonaro proberen steun te vergaren voordat de Brazilianen opnieuw naar de stembus gaan. Bolsonaro heeft steun van de gouverneurs van de drie meest bevolkte staten.

Net binnen