Viskringloop Wieringermeer valt zowel bij publiek als jury Arie Kepplerprijs het meest in de smaak

De Viskringloop in de Wieringermeer won in de categorie ’Noord-Hollands DNA’.© Mooi Noord-Holland

Peter Schat
Amsterdam

Deze vier recente bouwprojecten sleepten donderdag de Arie Kepplerprijs in de wacht: Bensdorp (Bussum), de Viskringloop (Wieringermeer), Spaarndammerhart en het Artis Gibbonpaviljoen (beide in Amsterdam).

Elke twee jaar kent een vakjury Arie Kepplerprijzen toe aan bouwprojecten die scoren op gebied van woonplezier, duurzaamheid en samenhang met de omgeving. Het publiek, dat ook een favoriet kiest uit in dit geval 87 inzendingen, vond in meerderheid de Viskringloop het aansprekendst. Dit project bleef met 345 van totaal 2.931 stemmen de concurrentie nipt voor.

In de Koningskerk in Amsterdam werd de prijs voor de elfde keer uitgereikt. De kerk staat in de wijk Jeruzalem, een eerdere winnaar van de Arie Kepplerprijs. Schoonheid van de bouwprojecten speelt een rol, maar dat is niet het enige, zei juryvoorzitter Irmgard van Koningsbruggen. „Het gaat niet louter om mooi, maar ook om wat grensverleggend en innovatief is. En wat oplossingen kan aandragen die leiden tot meer woningen en het hoofd bieden aan crises van deze tijd.”

Fotomodellen

Duurzaamheid en sociaal-maatschappelijke betekenis wegen dus ook mee, aldus Van Koningsbruggen. „Mooi moet je zien in de betekenis van mooie mensen. Dat betekent ook niet alleen dat het fotomodellen zijn.”

De Noord-Hollandse gedeputeerde van Wonen Cees Loggen (VVD) reikte de vijf prijzen uit. „Omgevingskwaliteit geeft een ziel aan de dorp of een stad, die worden er mooier, completer en leefbaarder door”, aldus Loggen.

De Viskringloop is een paai- en opgroeiplaats voor vissen nabij het Robbenoordbos. Bureau Hosper uit Haarlem ontwierp in samenspraak met een landschapsarchitect, een kunstenaar en een ecoloog de grootschalige cirkels die ruimte bieden aan water, grasdijken, riet en (onderwater-)vegetatie. Met hulp van vishevels is een verbinding tussen de Wieringermeerpolder en het Amstelmeerkanaal/IJsselmeer tot stand gebracht. Naast de publieksprijs won het object de vakprijs in de categorie ’Noord-Hollands DNA’.

Bensdorp, Bussum, winnaar in de categorie ’Geheugen en toekomst’.© Mooi Noord-Holland/Levs Architecten

Het Bussumse project Bensdorp gooide het hoogste aantal ogen in de categorie ’Geheugen en toekomst’ omdat dit project ’inzicht geeft in de staalkaart aan manieren om met erfgoed om te gaan’, aldus de jury. Bureau Levs Architecten uit Amsterdam scoorde met de transformatie van deze ooit ontoegankelijke industriële plek aan het spoor, waar tot 2002 chocola werd gemaakt, tot woon-, werk- en cultuurgebied. Er zijn 86 woningen gemaakt in het door jaren leegstand verloederde gebouw.

Het Amsterdamse woonproject Spaarndammerhart. Winnaar in de categorie ’Samen wonen’.© Mooi Noord-Holland

Twee Amsterdamse projecten vielen verder in de prijzen. In de categorie ’Samen wonen’ won het Spaarndammerhart en in het thema ’Op maat gemaakt’ het Gibbonpaviljoen van Artis. De woonwijk in de Spaarndammerbuurt werd getypeerd als ’eigentijds Gesamtkunstwerk’ dat zich kan meten de hoogtepunten uit de Amsterdamse School, ook in die buurt te vinden. ’Sublieme stadswoningbouw waar schoonheid hand in hand gaat met toegankelijkheid voor alle inkomensgroepen’.

Artis: het Gibbonpaviljoen. Winnaar in de categorie ’Op maat gemaakt’.© Mooi Noord-Holland

Het Gibbonpaviljoen won omdat het ’zo vrolijk en doordacht is, zo op z’n plaats en uitmuntend gedetailleerd’.

Arie Kepplerprijs

Arie Keppler (1876-1941) was directeur van de Gemeentelijke Woningdienst Amsterdam. Hij vond schoonheid een belangrijke voorwaarde voor een geslaagd gebouw. Onder zijn leiding zijn 30.000 woningen gebouwd in de hoofdstad. Van kleine wijken als Vogeldorp en Disteldorp tot grote als de Tuindorpen Oostzaan, Nieuwendam en Watersgraafsmeer.

Net binnen