Gaskachel uit, terracotta potkachel aan: ’Ze vliegen als warme broodjes over de toonbank’

Marcel van Doesburg heeft de terracotta bloempotkachel bij De Boet geïntroduceerd.© Foto Marcel Rob

Ricky Mohabbat
Hoogwoud

De gasprijzen rijzen de pan uit. De kachels gaan niet meer aan en de dikke truien en wollen sokken worden weer massaal uit de kast getrokken om toch warm te blijven.

Bij De Boet in Hoogwoud heeft Marcel van Doesburg een innovatief kunstwerkje in elkaar geknutseld om toch lekker warm te blijven tijdens de koude herfstdagen, namelijk de terracotta potkachel.

Het trekt veel bekijks van bezoekers en het blijkt zelfs een lot uit de loterij. „Het is een hit”, vertelt zijn collega Jessica Koopman.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het is zelfs mogelijk om een potkachel in verschillende formaten te maken.© Foto Ricky Mohabbat

In twee dagen tijd heeft de bouwmarkt 200 potten en schoteltjes verkocht. „Ik zag het concept op Facebook voorbij komen en toen dacht ik: dit is een leuk idee om ook bij ons neer te zetten. Dus ik kan geen eer nemen voor het bedenken”, zegt Van Doesburg bescheiden.

Uitverkocht

Hij bracht het potkacheltje afgelopen vrijdag naar de bouwmarkt en sindsdien vliegen de potten als warme broodjes over de toonbank. Het gaat zelfs zo rap dat de schotels, onderdeel van de zelfgemaakte kachels, helemaal zijn uitverkocht en pas eind deze week weer worden verwacht. „Dan mag iedereen weer langskomen voor complete potkachels”, lacht Van Doesburg.

Lees ook: We gaan allemaal meer betalen voor gas en licht en overstappen heeft geen zin

„Mijn collega en naamgenoot Marcel gaat over het de bestellingen van de potten en hij moest meteen weer een boel potten en schotels bijbestellen. Mensen zijn onwijs enthousiast over het kacheltje. De allereerste dag dat het er stond, stond een hele groep mensen eromheen en waren ze druk in gesprek over de functionaliteit. Of het daadwerkelijk warmte afgeeft.”

De kachels worden loeiheet, maar geven maar een beperkt hoeveelheid warmte af.

(Tekst gaat door onder de foto)

De stallingen met terracotta potten zijn behoorlijk leeg bij De Boet.© Foto Ricky Mohabbat

Het concept is niet moeilijk om in elkaar te bouwen.© Foto Ricky Mohabbat

Volgens de creatieve bouwmarktmedewerker is het concept heel simpel. „Veel mensen hebben een steenboor liggen. Je hebt twee potten nodig, een kleine en grote. En het is ook gewoon hartstikke leuk om te maken. Met drie kaarsjes kun je een avondje stoken. Vanwege de straling wordt de pot gloeiend heet, maar gebruik vooral geen geverfde pot. Het laagje verf kan er namelijk af branden.”

Risico

Voor ongeveer 12 euro is een klein terracotta potkacheltje al gemaakt. Wel op eigen risico, zegt Van Doesburg. „Ik las op internet dat een kachel van iemand in de fik was gevlogen. ’Hoe krijg je dat voor elkaar’, denk ik dan. Er moet wel een juiste afstand tussen de potten staan. Mensen gaan allerlei manieren bedenken om het huis warm te krijgen, maar het blijft wel op eigen risico.” Terwijl Van Doesburg over het kacheltje vertelt, komt zijn collega naast hem staan. „Vroeger deed ik weleens een bloempot op het gasstel in de caravan. Ook voor de warmte. Het gebeurde destijds wel vaker.”

Lees ook: Waarom wordt groene energie ook steeds duurder? ’Gasprijs bepaalt’

Van Doesburg gaat verder: „Het is een tijdelijke trend en ik hoop dat mijn baas heel blij met mij is. Het blijft een uitdaging om innovatieve en creatieve concepten te bedenken en op dat soort momenten is het internet je grote vriend.”

Kaarsje

Het potkacheltje trekt veel bekijks in de bouwmarkt. Lachend loopt een dame naar het kunstwerk toe en steekt haar hand uit. „Het wordt wel lekker warm”, zegt ze tegen haar man. „Maar het is een hype. Ik hoef het niet in huis.” Waarop haar man zegt: „Nou, je krijgt het ook niet hoor. Steek maar lekker ouderwets een kaarsje aan.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Bloempotkachel bij De Boet.© Foto Marcel Rob

Lees ook: ’Gasprijs stijgt en alles gaat naar Poetin!’

Iets later komt er een ander echtpaar langslopen. „Vroeger gooide ik met die potten”, vertelt de man. „Voor de romantiek zou ik het niet nemen. Kaarsjes is dan een leukere optie. En als we het koud krijgen, kruipen we samen onder een dekbed”, zeggen ze lachend.

Lees ook: Met slecht hout wordt hobbystoker gevaar voor de hele buurt

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Brandveiligheid

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord benadrukt in een reactie over de brandveiligheid het advies om kaarsen niet te gebruiken om je huis te verwarmen. Ze zijn er voor de sfeer in huis. De warmteopbrengst van kaarsen en waxinelichtjes is niet hoog.

Over de risico’s van een terracotta potkachel: „Kaarsen branden leidt tot uitstoot van fijnstof en koolmonoxide in de kamer. Bij een paar kaarsen is dit nog niet zo’n groot probleem, maar bij veel kaarsen kan het gevaarlijk worden. Wanneer je de ruimte niet goed ventileert, ontstaat er een risico op koolmonoxidevergiftiging. Daarom adviseren we altijd om goed te ventileren door ventilatieroosters in ramen en/of de ramen zelf open te zetten én een koolmonoxidemelder (CO-melder) te plaatsen in kamers waar gestookt wordt. Daarnaast is het brandgevaarlijk om veel kaarsen naast elkaar te branden; lontjes van waxinelichtjes kunnen in het kaarsvet gaan drijven, met een mogelijk grotere vlam tot gevolg”, aldus Veiligheidsrisico Noord-Holland Noord.

Net binnen