Tanker lekt olie na aanvaring met vissersschip voor de kust van IJmuiden

De schade aan de kotter valt relatief mee.© foto Mediahuis

Pieter van Hove
IJmuiden

Bij een aanvaring tussen de tanker Golden Daisy en de kotter ARM 18 op de ankerplaats voor de kust van IJmuiden is in de nacht van woensdag op donderdag nacht olie gelekt uit de tanker.

De schade aan de vaartuigen valt in eerste instantie mee. De Golden Daisy lag in de ankerplaats – waar schepen wachten op verdere instructies – toen het vissersvaartuig tegen de tanker botste. Rond 3 uur werd de Kustwacht gealarmeerd.

Door de aanvaring raakte een ‘wing tank’ van de tanker beschadigd. Dit is een tank die gebruikt wordt om mengsels van olie en water op te slaan. De inhoud van de tank is overgepompt naar een andere tank.

(Tekst gaat door onder de foto)

De kotter was op weg naar de haven van IJmuiden na enkele dagen op de Noordzee gevist te hebben.

Het vissersscheepje kon na de aanvaring op eigen kracht de haven bereiken. De olietanker ligt nog op de ankerplaats, op enkele kilometers van IJmuiden. De Kustwacht heeft een vliegtuig erop uitgestuurd om de schade na te gaan. Ook is er een oliebestrijdingsschip naar de ankerplaats gestuurd.

De olieverontreiniging bleek door de geringe hoeveelheid niet de moeite om op te ruimen, aldus de Kustwacht.

Team Maritieme Politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoeken de aanvaring. De Visarend, een patrouillevaartuig van de Kustwacht, is naar het ankervak gevaren om bij het onderzoek te ondersteunen.

Net binnen