Autocrosser Marco Kok dit jaar nagenoeg onklopbaar: ’Door de minder strikte eisen kan ik veel zelf bedenken en uitvoeren, die vrijheid spreekt me aan’

Marco Kok (midden) werd zondag gekroond tot kampioen van de Acon-competitie in de Vrije Standaardklasse© Foto Klamer Alferink

Robin Kaandorp
Middenbeemster

Voor autocrosser Marco Kok is 2022 een topjaar geworden. Zondag prolongeerde hij bij het Acon-kampioenschap zijn titel in de vrije standaard. Ook in de andere crosses toonde hij zich dit jaar nagenoeg onklopbaar.

In totaal reed de 32-jarige Kok dit jaar veertien races. De meeste daarvan waren op het circuit in Sint Maarten. Maar ook in Eelde, Kollum, Winkel, Lopik, Zwaagdijk en natuurlijk in zijn thuishaven Middenbeemster nam hij deel in de Vrije standaardklasse. ,,Al was de thuiswedstrijd door het weer helaas een beetje een tegenvaller.” Daar moest hij bovendien de zege aan zijn oudere broer Peter laten. Zoals hij ook vaak in de slag moet met zijn jongere broer André. ,,Hij won zondag de laatste finale in Sint Maarten, maar ik haalde gelukkig genoeg punten om het eindklassement te winnen. Ik moest er nog wel echt voor rijden, want mijn directe concurrent Dennis Sintebin had ook nog een serieuze kans, maar uiteindelijk werd ik nog tweede en haalde ik de titel binnen.”

Samen met Jelle Bergsma vormen de gebroeders Kok een viertal uit de Beemster dat een belangrijke rol speelt in de betrekkelijk kleine, maar spectaculaire Vrije Standaard (of Verstevigde klasse). ,,Peter en Jelle wonnen als team het andere kampioenschap in Noord-Holland”, vertelt Kok. Dat is een cyclus over vier wedstrijden waar Middenbeemster er een van is. Ook daar was hij de regerend kampioen. ,,En ik stond na drie wedstrijden ook dit jaar ruim aan kop, maar het had er alle schijn van dat wij met zijn vieren het hele deelnemersveld zouden vormen bij de laatste cross in Venhuizen en die daarom misschien niet door zou gaan. Toen hebben André en ik besloten om in Eelde te gaan crossen, waar een stuk meer auto’s aan de start stonden. Uiteindelijk is Venhuizen wel doorgegaan met in totaal vier auto’s, waardoor Peter mij nog voorbijging in de stand. Ook prima natuurlijk. Hij is er trots op.”

Aangezien de andere twee broers eerste (Marco) en tweede werden in Eelde was het alsnog een topweekend voor de familie. Kok, die een eigen transportbedrijf heeft, hoopt wel dat het aantal Vrije Standaardrijders in Noord-Holland weer zal toenemen. ,,Er zijn op het moment veel rijders in de buurt een auto aan het bouwen, onder wie ook mijn broer Peter, maar het wil nog niet opschieten bij de meesten. Er gaat natuurlijk veel tijd en geld inzitten.”

Zelf bouwde hij vorig jaar een nieuwe auto. ,,Ik eindigde voorheen altijd wel in de top vijf, maar met deze wagen win ik veel meer.” Het zelf bouwen van een crossauto is ook een deel van het plezier, stelt Kok. Het is ook de reden waarom hij in 2012 in deze klasse ging rijden. Daarvoor kwam hij uit in opstapafdelingen als de rodeoklasse en de standaardklasse. ,,Vooral de vrijheid die er is, spreekt me erg aan. Als het bijvoorbeeld gaat om de motor, de versnellingsbak, de banden, de ophanging en ook het gewicht, zijn er veel minder strikte eisen waar we aan moeten voldoen dan bijvoorbeeld bij de Formule 1 stockcarklasse. Daardoor kan ik heel veel zelf bedenken en uitvoeren. Daarnaast is het, doordat de klasse vrij klein is, ook een redelijk hecht wereldje. Bij de stockcars is dat anders. Al is het natuurlijk ook wel weer mooi om met vijftig, zestig auto’s te strijden om een kampioenschap.”

Maar switchen naar een andere klasse is voorlopig niet aan de orde. Al sluit Kok het voor de toekomst niet uit. ,,Maar dat is dan iets voor later. Ik heb een druk bedrijf en mijn vrouw ook. Daarnaast hebben we twee jonge kinderen. Dus als ik cross wil ik er bijvoorbeeld niet een heel weekend aan kwijt zijn, zoals bij sommige klassen het geval is. Die zijn bovendien vaak ook wat verder weg en ik rijd voorlopig toch het liefste een beetje in de buurt, zoals bij de Acon of in het Noord-Hollands kampioenschap. Maar in deze sport kun je wel een tijdje mee, dus misschien als ik wat meer tijd heb, is het wel iets dat ik zal overwegen.”

Net binnen