Hugo Langeweg uit Schagerbrug wint met Max Occagnes honderdste Derby voor dravers op Duindigt

Van onze verslaggever
Wassenaar

De honderdste Derby in de geschiedenis van de vaderlandse drafsport is zondag gewonnen door de hengst Max Occagnes en zijn pikeur Hugo Langeweg senior uit Schagerbrug. Dat gebeurde in een gemiddelde kilometertijd die nooit eerder in de ’koers der koersen’ werd neergezet: 1.15,5.

De Derby op renbaan Duindigt in Wassenaar is een paardenrace waarin de beste driejarige harddravers tegen elkaar strijden. Het is de belangrijkste koers van het jaar. Elke eigenaar droomt ervan, elke pikeur wil ’m minimaal een keer in zijn loopbaan winnen. Hugo Langeweg was dat al vaker gelukt. De winst van zondag was zijn zesde. Zijn zoon Hugo Langeweg junior won er zelfs zeven.

De zege met Max Occagnes werd niet helemaal verwacht. Op grond van zijn prestatie in de halve finale, twee weken geleden, was Magnum de l’Iton met rijder Bas Crebas de favoriet. ’Magnum’ werd tweede. De derde prijs was voor Mr T. Starlake gereden door Robin Bakker uit de stal van Rob de Vlieger uit Zwaanshoek.

Aan de honderdste Derby op Duindigt - de M-jaargang; alle paarden hebben een naam die met deze letter begint - deden vijftien combinaties mee. De zege leverde 39.000 euro op.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Net binnen