Bijeenkomst over Pallasproject en de productie van medische isotopen

Het terrein in Petten waar de nieuwe Pallas Reactor moet verrijzen.© Archieffoto John Oud

Van onze verslaggever
Schagen

Stichting Duinbehoud, LAKA, Pettemerduinen Kernreactor Vrij en Het Zijper Landschap organiseren een bijeenkomst over de status van het Pallasproject en de productie van medische isotopen.

Dat gebeurt op donderdag 29 september in hotel Marktstad te Schagen. Het initiatief voor Pallas, de opvolger van de huidige Hoge Flux Reactor stamt uit 2004. In 2013 werd de Stichting Pallas opgericht die verantwoordelijk werd voor het ontwerp van de nieuwe reactor en de financiering daarvan. De laatste prognose is dat Pallas isotopen gaat produceren vanaf 2032. De afgelopen week stelde de overheid miljoenen beschikbaar voor de voortgang van Pallas. Volgend jaar volgt een definitief besluit.

Tijdens de bijeenkomst in Marktstad zijn vertegenwoordigers van het ministerie van VWS aanwezig om het besluit toe te lichten. Tevens wordt een overzicht gepresenteerd van de medische isotopen en hoe deze in de nabije toekomst worden geproduceerd. Directeur Harrie Buurlage komt vertellen over de voortgang van het Shine project: een isotopenfabriek in Veendam die naar verwachting in 2026 een aantal belangrijke medische isotopen gaat produceren.

Opgave voor de bijeenkomst (start 19.30 uur) kan met een mail naar: pettemerduinen@gmail.com

Net binnen