Net 18-jarige keeper held van RKAV in strafschopreeks; misschien moet Van Gaal in zijn zoektocht naar de penaltykiller een kijkje in Volendam nemen

Sander Kruissink
Haaksbergen

Volendam plaatste zich gisteravond na een thriller voor de eerste ronde van de KNVB-beker. Na 120 minuten voetbal, nu en dan veel billenknijpen en tien strafschoppen versloegen de bezoekers HSC’21 met één benutte penalty meer.

Nadat de zondagse derde divisionist in Haaksbergen in de reguliere speeltijd (en verlenging) op 2-2 was gehouden, toonde de jonge ploeg van coach Berry Smit zich zeer koelbloedig in de penaltyreeks door alle vijf de strafschoppen te benutten. Nadat Lex Veerman, Daan Steur, Pieter Kroon en Patrick Plugboer al raak schoten, maakte Joey Tol de winnende.

De grote man aan de kant van de Volendammers was echter keeper Dominique Witte. „Die jongen is net anderhalve week achttien”, aldus Smit na afloop. „Zelfs de speaker van HSC riep hem na afloop uit tot man van de wedstrijd.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volendam kwam na een kwartier al op voorsprong dankzij een doelpunt van Lennart Tol, maar vijf minuten later maakte Yannick de Vries alweer gelijk. Vlak na rust kwamen de Volendammers opnieuw op voorsprong uit een prachtig schot van Dave Zwarthoed, waarna de thuisploeg steeds meer de lange bal ging hanteren.

Smit: „Zij waren fysiek verder dan ons.” Aan de kant van Volendam waren vanwege het drukke programma Roy Tol, Jens Kras, Wessel Stuijt, Daan Ibrahim en Stef Schokker thuis gebleven.

Witte redde zijn ploeg diverse malen, maar na een klein uur kon Cenk Uguz de Volendamse sluitpost toch nog een keer passeren. Naarmate de wedstrijd vorderde raakten de gastheren meer vermoeid en werden de ploegen meer gelijkwaardig.

Aan het einde van de verlenging leek Lennart Tol de winnende treffer te maken, maar de scheidsrechter floot af net voor een tegenstander hands maakte.

Na 120 minuten lukte het uiteindelijk nog vier spelers van HSC’21 dan toch om te scoren, maar dat bleek er één te weinig om aan de loting voor de eerste ronde van de nationale beker toegevoegd te worden. Die eer was voorbehouden aan de Volendammers.

HSC’21-Volendam 2-2

15. L. Tol 0-1, 20. De Vries 1-1, 50. Zwarthoed 1-2, 58. Cenk Uguz 2-2. Volendam wns 4-5.

Volendam: Witte; R. Veerman (46. Schaap), Karregat (90+1. Sijbrands), D. Steur, T. Smit (56. J. Tol); Van Baarsen (59. Jager), Zwarthoed (59. Plugboer), Kroon; Ryan Tol (65. L. Veerman), Sout, L. Tol.

Net binnen