Soesters brengen slaapzak en voedsel naar ’dakloze’ die geen dakloze blijkt te zijn

Op Facebook verschenen foto’s van de tot woonplek omgetoverde kjoep.

Welmoed de Lang
Soest

De ’dakloze’ die vanaf donderdag in de kjoep voor het gemeentehuis in Soest verbleef, lijkt onderdak te hebben gevonden. De Irakese Mohammed trok aandacht na een vermelding op sociale media en een aantal barmhartige Soesters brachten hem eten en een slaapzak. „Hij was de sleutel van zijn woonruimte kwijt”, legt een medewerker van de gemeente dinsdag echter uit.

„Kijk, dit was van de week nog leeg en nu heb ik allemaal spullen en eten”, vertelt de 37-jarige Mohammed dinsdag rond lunchtijd opgetogen als hij wijst naar onder meer een volle Albert Heijntas met een maaltijdsalade, mandarijnen, croissants en drinken.

„Die heeft een Marokkaanse vrouw gebracht”, vertelt hij vrolijk. „En een Turkse vrouw is nog iets komen brengen en ik heb een slaapzak gehad van een Nederlandse meneer.”

(Tekst gaat door onder de foto)

,,Iemand kwam ook een slaapzak brengen”, aldus Mohammed.© mediahuis

Hij vertelt twaalf jaar geleden vanuit Bagdad naar Nederland te zijn gekomen. Hij had woonruimte in Soest in de buurt van het station, maar geeft aan dat er problemen zijn met de sleutel. Helemaal goed uitleggen kan hij dat niet en ook verder lijkt hij wat in de war.

Sinds enkele dagen verblijft hij in de groene voor hangjongeren bedoelde stalen keet met overkapping aan het eind van de parkeervakken evenwijdig aan de Dalweg. De politie is al een aantal keer langs geweest, vertelt hij in gebrekkig Engels en een enkel woord Nederlands. „Maar ik rook niet, ik drink niet, ik doe niks verkeerd, dus ik ben hier gebleven.”

Smal bankje

Doordat hij slaapzakken aan de buitenzijden van de keet heeft gehangen, is het een beetje een afgesloten en niet al te koude ruimte. Maar comfortabel slapen is het bepaald niet blijkt.

„Dit is waar ik op slaap”, vertelt hij over het bankje waar weliswaar een schone frisgroene deken op ligt, maar uiterst smal is. „Een klein deel van mijn lichaam lag op het bankje en de rest van mijn lichaam hing ernaast.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Onder meer een maaltijdsalade, mandarijnen en croissants werden gebracht.© mediahuis

Een van de vrouwen die hem de dag ervoor eten heeft gebracht, komt ook net aan. „Ik zag op Facebook dat hij hier zat en heb hem gisteravond een warme maaltijd gebracht. Ik dacht dan heeft hij in ieder geval te eten. Je hebt het toch met zo iemand te doen”, aldus Tuğba.

„Dat betekent olijvenboom in de hemel in het Turks”, voegt de vrouw uit Soest glimlachend toe. „Ik heb de gemeente geïnformeerd en wilde hem naar de opvang in Amersfoort brengen. Maar dat was niet nodig zeiden ze.”

Nieuw slot

Dan kom er een medewerker van diezelfde gemeente vanuit het gemeentehuis aanlopen en blijkt waarom dat zo is. Dat hij dakloos is, is namelijk een misverstand. „We hebben een oplossing”, vertelt hij Mohammed. „Je moet vanmiddag naar je woning en daar wordt het slot vervangen en dan kun je er weer in.”

(Tekst gaat door onder de foto)

© mediahuis

Tuğba stelt voor hem en zijn inmiddels verzamelde spullen met haar auto dan maar gelijk naar zijn huis te brengen. „Ik ben hier nou toch en dat is toch het minste wat je voor zo iemand kan doen toch?”

Een woordvoerder van de gemeente geeft later aan dat zijn slot inderdaad vervangen is en hij weer thuis is.

Net binnen