Op conditie en wilskracht naar finish Vooroeverloop, het relaas van deelneemster Gerda Holla

Gerda Holla: ,,Het IJsselmeer ziet er aanlokkelijk uit, maar ik weersta de neiging om een verfrissende duik te nemen.’’

, Gerda Holla
Medemblik

Tijdens de negende editie van de Vooroeverloop heeft Uwiragiye Ambroise zijn titel op de halve marathon geprolongeerd. Naast de ’professionele’ atleten trok het evenement in Medemblik ook ruim 300 recreatieve lopers. Onder hen Gerda Holla, die deelnam aan de tien kilometer en haar belevenissen voor Dagblad voor Westfriesland op papier zette.

De start en finish zijn niet zoals voorheen op de dijk, maar naast de horecagelegenheid van het Stoommachinemuseum. Tachtig kinderen volbrengen er hun kidsrun. De andere lopers, uit heel het land, zijn verdeeld over de halve marathon, de vijf en de tien kilometer. In die laatste groep doen veruit de meeste lopers mee, waaronder ik.

Deze loop staat al jaren op mijn wensenlijstje, maar omdat het altijd samenvalt met ’Abbekerk’ is het er nog nooit van gekomen. Tot deze zondag. Niet dat ik er speciaal voor heb getraind, ik heb de afgelopen tijd niet veel gelopen. Wel gefietst, gesupt en vooral veel gezwommen. Dus het plan is om op algehele conditie en met een portie wilskracht deze loop zonder wandelen in ongeveer 65 minuten te volbrengen.

Na een gezamenlijke warming-up worden de deelnemers aan de halve marathon om tien uur weggeschoten. Twee minuten later zijn wij aan de beurt. We hebben van de organisatie loopkleding gekregen, dus als snel vormt zich op de Oosterdijk een lange sliert van de gele shirtjes. We gaan de hoek om, de brug over waar ik wel eens vanaf spring om naar mijn huis in Oostwoud te zwemmen, om vervolgens linksaf door het mooie groen langs de Groote Vliet te gaan. De ijsvogels en de baardmannetjes, die hier huizen, laten zich vandaag niet zien.

Als we langs de roeivereniging lopen worden we flink gemotiveerd met opzwepende muziek. Hierna volgt een stukje Wervershoof, om vervolgens in een parkje te belanden waar ik nog nooit ben geweest, ondanks dat dit eigenlijk zo dicht bij huis is. De laatste kilometers komen we aan bij het gebied waar deze aantrekkelijke loop zijn naam aan dankt. Er staat een verzorgingspost waar we worden verwend met water, sponzen en fruit.

We lopen verder over onverharde en smalle schelpenpaadjes en ik haal zowaar een aantal mensen in. De temperatuur is al aardig opgelopen en er staat geen zuchtje wind. Het is pittig. Het IJsselmeer ziet er aanlokkelijk uit, maar ik weersta de neiging om een verfrissende duik te nemen. Ik finish even later zwaar hijgend, met een rood hoofd en een negatieve split in 1:05:15. Doelstelling gehaald. Vlak na mij finisht Uwiragiye Ambroise, de winnaar van de halve marathon. Terwijl ik bij zit te komen hoor ik een andere deelneemster zeggen: ,,Dit is echt een hele mooie loop en voor herhaling vatbaar.” Ik kan niet anders dan het volledig met haar eens zijn.

Gerda Holla

Halve marathon

Uwiragiye Ambroise prolongeerde op de halve marathon van de Vooroeverloop zijn titel.

Net binnen