Forum voor Democratie wil kinderen in een keurslijf persen | column

Haroon Ali

De grote droom van Forum voor Democratie wordt werkelijkheid. Een eigen schoolsysteem, speciaal voor de kinderen van Forumouders. In september opent eerst een privéschooltje in Almere, waar ouders voor moeten betalen. Er zijn welgeteld achttien vooraanmeldingen, vertelde Ralf Dekker tegen de NOS. (Hij is namens Forum lid van de Provinciale Staten in Noord-Holland.) Ze kunnen dus ook met minder leerlingen beginnen, maar het plan wordt nu wel concreet.

FvD wil op den duur ook grotere ‘Renaissancescholen’ oprichten in vijf gemeenten, maar voor overheidssteun moeten ze aan veel meer voorwaarden voldoen. Die ambitie is afgelopen maanden vaak bespot. Deze tweet van Baudet uit februari kun je ook moeilijk serieus nemen: „We gaan het helemaal anders doen. Veel mannelijke docenten, veel jongens en meisjes gescheiden ook, vermoedelijk schooluniformen, klassieke muziek, Latijn vanaf een jaartje of vier/vijf… gewoon the works.”

Maar we moeten dit wel serieus nemen, nu het ’80 procent’ zeker is dat die eerste privéschool van start gaat. We weten vooral wat ze niet willen onderwijzen. Zo zegt FvD dat ze het ‘woke-denken’ uit de lessen zullen weren. De partij keert zich fel tegen de voorlichting over gender en seksualiteit, en alle natuurlijke variatie die daarin mogelijk is. Of zoals Baudet in een eerder interview formuleerde: „Kinderen die moeten doen alsof ze een jongen zijn in plaats van een meisje.”

De zelfverklaarde pedagogen van FvD vinden dat er veel te negatief over witte heteromannen wordt gedacht. Hun kinderen zijn nog te sturen, door ze een uniform te laten dragen en hun verbeelding te begrenzen. Jongens blijven jongens en meisjes blijven meisjes, is de gedachte, zolang je ze uit elkaar houdt. Sektarische bewegingen zoals FvD wantrouwen iedereen die afwijkt van hun rigide norm. Volgers moeten dus op elkaar lijken en braaf in de pas lopen.

Ik interviewde laatst een expert op het gebied van seksuele vorming, die wél weet waarover ze praat. Zij zegt juist dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met voorlichting. Wat me vooral bijbleef uit dat gesprek: je kunt kinderen niet te veel vertellen, want ze onthouden alleen wat op dat moment voor hen relevant is. Je dwingt ze nergens toe, maar laat alleen zien wat er mogelijk is. Kinderen komen pas in de problemen als ze te weinig weten en niet hun grenzen leren aangeven.

Op de wervende website voor de Renaissancescholen stelt FvD dat ze ‘vrij denken’ willen stimuleren, en dat leerlingen ‘een vaardige, nieuwsgierige, open en onderzoekende geest’ ontwikkelen. Nogal ironisch, als je kinderen in een ouderwets en knellend keurslijf wil persen. Dat verschilt niet zoveel van strengreligieuze scholen, die ook de illusie hebben dat je onze vrije, diverse samenleving, waarin iedereen zichzelf mag zijn, buiten het klaslokaal kunt houden.

Ik zou het liefst al het bijzonder onderwijs in Nederland afschaffen, en pleit voor openbaar, inclusief onderwijs voor iedereen. Al is het maar om tegenwicht te bieden aan het onbegrip dat kinderen van hun bange, kortzichtige ouders meekrijgen.

Net binnen