Huis kopen wordt voor grote groepen nóg lastiger

Minder maatwerk bij hypotheken kan slecht uitpakken voor sommige groepen.© ANP/HH

Klaartje Bax
Amsterdam

Voor grote groepen Nederlanders wordt het lastiger om een hypotheek te krijgen. Een aantal hypotheekverstrekkers perkt de mogelijkheden voor maatwerk namelijk flink in, zo melden meerdere hypotheekadviseurs.

Kandidaten die niet aan de standaard voorwaarden voldoen, komen met behulp van maatwerk nu vaak alsnog in aanmerking voor financiering voor hun droomhuis. Maar na een kritische brief van toezichthouder AFM aan banken en andere geldverstrekkers waarin zij vraagt om scherpere regels, lijkt dat te gaan veranderen.

Vooral mensen in kwetsbare posities kunnen hiervan de dupe worden, zoals mensen die in scheiding liggen en daardoor een complexe financiële situatie hebben, zelfstandig ondernemer zijn, teruggaan in inkomen door pensioen of op een andere manier niet passen in de standaard voorwaarden voor een hypotheekaanvraag.

Algemeen directeur Marisa Lodewijks van Ingage Franchise waaronder onder meer de Hypotheekshop valt, verwacht dat meer geldverstrekkers de mogelijkheden voor maatwerk gaan beperken. „Hierdoor wordt het steeds lastiger voor sommige groepen om een hypotheek te krijgen.”

’Gezond verstand’

Een beperking van maatwerk bij hypotheken is problematisch, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis.

„Net na de kredietcrisis die begon in 2008, kwamen er heel strenge hypotheekregels. Veel mensen die eigenlijk best wel de hypotheeklasten konden betalen, kwamen niet in aanmerking. Daar is een aantal jaar geleden verandering in gekomen. Toen is het gezond verstand weer een rol gaan spelen. We moeten niet terug naar die oude situatie.”

Zo’n 5 tot 10 procent van de hypotheekaanvragen wordt met maatwerk aangevraagd, schat een woordvoerder van Van Bruggen Advies. Met jaarlijks zo’n 350.000 hypotheekaanvragen gaat het dus om tienduizenden maatwerkaanvragen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die na een scheiding in het eigen huis willen blijven wonen, of van wie de inkomsten na pensionering lager uitvallen dan verwacht.

Overkreditering

De AFM schrijft in haar brief dat ze ’begrijpt dat maatwerk is bedoeld voor afwijkende klantsituaties’, maar ’tegelijkertijd dienen de criteria dusdanig concreet te zijn dat ze overkreditering kunnen voorkomen’.

De krapte op de woningmarkt kan er volgens de AFM voor zorgen dat consumenten eerder de grenzen van de leennormen opzoeken.

Net binnen