Het wordt weer tropisch warm: kans op superhittegolf

© ANP

Redactie
Amsterdam

Hoewel het maandag plaatselijk nog kan gaan regenen, zal de komende week gekenmerkt worden door een flinke hoeveelheid zon en warmte: vanaf dinsdag hebben we te maken met een hittegolf. Maandag wordt het nog 22 tot 26 graden, en aan het eind van de week kan het kwik stijgen tot lokaal 34 graden. Mogelijk zal er in het zuiden van het land zelfs sprake zijn van een superhittegolf.

Volgens Weeronline moeten we maandag nog rekening houden met een mix van lichte bewolking, een plaatselijke bui en aan zee een soms vrij krachtige noordenwind. Met 22 graden in het noorden tot 26 graden in het zuiden zal het qua temperatuur aangenaam worden.

Vanaf dinsdag loopt de temperatuur flink op en wordt het op veel plaatsen zonnig met een temperatuur van 25 graden op de Wadden tot 29 graden in het zuiden van het land. De hittegolf is in het land.

Onafgebroken zonnig

Woensdag zal de zon onafgebroken schijnen, meldt Weeronline. Hoewel er wel hier en daar sluierwolken te zien zullen zijn, waait het maar matig. De temperatuur loopt verder op: waar het 26 tot 28 graden op de Wadden zal worden, kan het in het zuidoosten van het land opwarmen tot 32 graden.

Lees ook: Bloedhete dagen op komst: waar kun je veilig zwemmen in natuurwater? Bekijk de kaart

Vanaf donderdag wordt het op veel plaatsen tropisch: de wind draait en daardoor zal er zeer warme lucht worden aangevoerd. Zal de zon volop schijnen, dan wordt het op veel plaatsen tropisch warm met 30 graden - of meer. Alleen langs de westkust en de Waddeneilanden blijft het dan waarschijnlijk nipt onder de 30 graden en stokt het kwik bij een temperatuur van 27 tot 29 graden. Landinwaarts wordt het op de warmste plaatsen 32-33 graden.

Tropisch

Ook de dagen daarna zal het zonnig en tropisch blijven: vrijdag en in het weekend zal de zon volop schijnen en blijft het droog. De wind waait matig, uit het oosten, en het wordt 30 tot 34 graden. Wie verkoeling zoekt wordt geadviseerd naar de Waddeneilanden te trekken: daar wordt het maximaal 26 tot 28 graden.

Superhittegolf

De Belgen voorzien in hun land zelfs een superhittegolf. „Sommige weermodellen voorspellen lokaal zelfs een zogenaamde superhittegolf. Dat is een hete periode van vijf dagen met meer dan 30 graden, waarvan drie dagen warmer dan 35 graden.”

Aan Nieuwsblad zegt de Belgische weerman Frank Deboosere: „Maandag blijft het nog enigszins zacht. Geniet ervan, want het zal lang duren voor we weer onder de 25graden duiken.”

„Ook in Nederland is er kans op een zogenoemde superhittegolf, zegt Weeronline-meteoroloog Rico Schröder in gesprek met deze krant. „Dan moet het inderdaad drie dagen op rij 35 graden worden. Hoewel je het verschil niet merkt, telt het niet als ’superhittegolf’ wanneer het kwik stokt bij 34,9 graden.”

Schröder heeft wel een paar tips voor de verwachte hitte: in de nacht van zondag op mandag was het nog 10 tot 11 graden. Ook de komende nacht, van maandag op dinsdag, blijven de temperaturen nog laag en wordt het 11 tot 14 graden. Houd ook dan nog even lekker het raam open om de koude lucht in huis te laten, nu kan het nog.”

Want na dinsdag is het ook ’s nachts aanzienlijk warmer: „Houd dan - zeker overdag - ramen en deuren gesloten om warmte buiten te houden.” En verder? „Doe gewoon rustig aan.”

Rijkswaterstaat voert hitteplan in

Rijkswaterstaat is van plan de komende dagen het hitteplan gefaseerd in te voeren. Waarschijnlijk wordt woensdag gestart met de provincie Limburg, daar lopen de temperaturen het eerst op. "En daarna gaan we verder uitbreiden", zegt een woordvoerster. "Het protocol gaat pas in vanaf 30 graden, dus het is afhankelijk van welke dag een provincie die temperatuur bereikt."

Het protocol voorziet in snelle hulp van mensen met pech langs de weg. "Normaal bel je bij pech je autodealer, de ANWB of een ander pechhulpbedrijf. Nu moeten mensen door drukte misschien langer wachten, en dat vinden we niet fijn als ze boven het warme asfalt staan", aldus de woordvoerster. Daarom brengt Rijkswaterstaat mensen "als vorm van service" snel naar een benzinepomp of verzorgingsplaats, zodat ze daar in de schaduw kunnen wachten op verdere hulp.

Net binnen