Als supertalent Thijs Boogaard de finale op het NJK wint, moet zijn coach met hoogtevrees gaan bunjeejumpen

De 14-jarige finalist Thijs Boogaard.© Foto Studio Kastermans/Margot Brakel

Rob Fabriek
Hilversum

Botic van de Zandschulp, Tim van Rijthoven en Tallon Griekspoor waren 25 jaar oud, toen zij doorbraken. Maar wat als je 14 bent, zoals Thijs Boogaard, en iedereen je hét talent van Nederland vindt, inclusief de kenners? Hoe ontwikkel je jezelf tot een goede tennisser en nog belangrijker: hoe blijf je sociaal functioneren en hoe word je een goed mens?

Het winnen van de European Junior Championships in Tsjechië deze zomer - Novak Djokovic ging hem in 2001 daarin voor - bevestigt de hoge verwachtingen, die men van de jongen uit Geldermalsen heeft. De delicate taak aan zijn fulltime coach Bjorn Graven om Boogaard in dat proces te begeleiden. „Alle vormen van begeleiding verzorg ik voor Thijs. Ik ben er altijd bij. Een of twee dagen op het Nationaal Trainings Centrum van de tennisbond KNLTB in Amstelveen, twee dagen op tennisschool House of Tennis in Arnhem en een dag op de club van Thijs.”

Grote sponsors

Boogaard werd op 9-jarige leeftijd ontdekt en dat leverde grote sponsors op. Graven: „Dat is allemaal goed geregeld, ook medisch, daarom kan ik altijd mee. Hij is een leuke tiener en is en wordt een goed mens, daarvan ben ik overtuigd. De mens Thijs is vele malen belangrijker dan de tennisser Thijs.”

Boogaard sloeg zich op indrukwekkende wijze naar de finale JE16, die hij zaterdag speelt tegen Teun Mantel. „We blijven ons ontwikkelen en zoeken de grenzen op wat wel en niet kan. Dus ook vooral tegen oudere jongens spelen. Zijn ouders zijn zeer betrokken, maar laten het werk vooral aan de professionals. Hij gaat naar school vlakbij huis en daarmee hebben we een prima regeling, want hij is vaak op pad. Sport, school en ontspanning houden we in balans. Thijs heeft fatsoen en toont respect.” Lachend: „Ik hoop wel dat hij de finale verliest, want we hebben een weddenschap en dan moet ik bungeejumpen. En ik heb hoogtevrees, haha!”

Jongens

Favoriet bij de jongens Abel Forger uit Soest.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Het beste wat de talentvolle tenniswereld te bieden heeft, was deze week in Hilversum, waar in de categorieën tot en met 16 en 18 jaar werd gestreden om de nationale titels. Jonge spelers, verwachtingsvolle ouders, zorgzame coaches en vertegenwoordigers van de KNLTB. De periferie rond de jonge talenten is omvangrijk en iedereen heeft zo zijn belangen.

Hoogerheide Open-winnaar Jay Temming (17) struinde er ook rond en de Hilversummer moest het in de tweede ronde eervol afleggen tegen topfavoriet Abel Forger: 1-6, 5-7. „Het ging net even sneller dan Hoogerheide, maar ik kwam de tweede set nog 4-1 voor, die had ik moeten winnen.” Soester Forger is bijna fulltime bezig met tennis en neemt deel aan internationale ITF-toernooien. „Ik heb mijn havo-diploma en ik speel over de hele wereld. Ik heb ambitie en train veel, maar ik doe ook veel leuke dingen. Het is niet allemaal tennissen.” Forger ontmoet zaterdag Kyvan Rietkerk in de finale JE18.

Meisjes

Isis van den Broek toonde vechtlust op weg naar de NJK-finale.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Toen Sarah Olff (18) vorig jaar Het Spieghel Open won, had het diploma voor de vwo-scholiere prioriteit. Nu gaat de Bussumse studeren. „Ik heb erg veel plezier in het tennissen en blijf gewoon in het eerste van Spieghel spelen. Een mooie combinatie.” Olff versloeg in een slopende kwartfinale de favoriete Anouk Koevermans (negende op de nationale ranking), die zichzelf uit de wedstrijd foeterde: 6-1, 1-6, 6-4.

De overgebleven favoriete in de oudste meisjesgroep is Isis van den Broek (16), die bijzonder langzaam op gang kwam tegen een sterke Florentine Dekkers en haar kansen, met 2-6 en 0-2 achter, leek te verspelen. Maar Van den Broek is een bijtertje en wist het tij toch nog te keren: 2-6, 6-3, 6-4. „Ik heb er toen maar een gevecht van gemaakt. Proberen haar spel te ontregelen en puntje voor puntje binnen te halen.” Van den Broek ontmoet Annelin Bakker in de finale ME18.

Net binnen