Eigenaar ramschip wordt zeker aansprakelijk gesteld voor schade aan gespleten havenpalen. ’En die is aanzienlijk’

© GLOCALmedia

Casper Duin
Oudeschild

De gemeente Texel gaat eigenaar Dutch Cruise Line definitief aansprakelijk stellen voor de schade die cruiseschip Dutch Opera dinsdagochtend aanrichtte in de haven van Oudeschild. „De hoogte van de schade is nog niet bekend, wel dat deze aanzienlijk is”, zo meldt gemeentewoordvoerster Linda Dinkelman.

Dutch Cruise Line en de verzekeringsmaatschappij zijn door de gemeente op de hoogte gebracht van de claim. Dutch Opera ramde dinsdagochtend meerdere palen in de gemeentehaven van Oudeschild. Het ongeluk leidde tot grote schade aan zeker vier havenpalen, waarvan enkele compleet doormidden gespleten zijn.

(Tekst gaat door onder de foto)

© GLOCALmedia

De botsing heeft volgens Dinkelman geen gevolgen voor het aanmeren van cruiseschepen in de haven. „De plek die is geramd, is bedoeld voor het geleiden van de schepen, zodat zij de goede kant opgaan. Het is geen aanmeerplek. Bij het geleiden kunnen schepen er hinder van ondervinden. Meer niet.”

Incident

Het incident is voor de gemeente geen aanleiding om (aanvullende) maatregelen te treffen. „Feit is dat het de eerste keer is dat dit gebeurt. We beschouwen het als een nautisch incident. Een inschattingsfout van de kapitein. Om die reden zien we geen reden voor waarschuwingsborden of wat dan ook.”

Onderzoek

Het is nog niet duidelijk of de Onderzoeksraad voor Veiligheid een onderzoek gaat starten naar de botsing van het cruiseschip op Texel. „De Onderzoeksraad vraagt momenteel informatie op bij de betrokken partijen. Op basis van deze opgevraagde informatie zal besloten worden dit voorval wel of niet te onderzoeken”, meldt een woordvoerster van de Onderzoeksraad.

Net binnen