Reddingsbrigade Zandvoort zet extra vrijwilligers in: ’Ook voor ons zijn het warme dagen. Het is belangrijk dat we scherp blijven’

Strandgangers zoeken verkoeling op het strand van Zandvoort© ANP/Ramon van Flymen

Katja Sobot
Zandvoort

De Reddingsbrigade heeft dinsdag vanwege de extreme drukte op het Zandvoortse strand extra vrijwilligers ingezet. Op een doordeweekse dag zijn er meestal rond de tien reddingswerkers aanwezig. Dinsdagmiddag zijn dat er rond de dertig. „Hoe meer mensen verkoeling zoeken in de zee, hoe groter de kans dat onze hulp nodig is.”

Reddingswerkers houden vanaf de waterkant zwemmers in de gaten en waarschuwen ze als ze ver de zee in gaan. Ook zoeken ze naar kwijtgeraakte kinderen en bieden ze eerste hulp bij ongelukken. De inzet van extra vrijwilligers is niet alleen voor de veiligheid van strandgangers, maar ook voor die van de reddingswerkers.

„Ook voor ons zijn het warme dagen”, laat de brigade weten. „Als er meer reddingswerkers zijn, kunnen ze elkaar vaker aflossen en pauze nemen. Het is belangrijk dat iedereen scherp blijft en goed voor elkaar zorgt.”

EHBO-voorraad

Daarnaast controleert de brigade vaker de voorraden van de EHBO-materialen. Wanneer het extra druk is, worden die namelijk vaker gebruikt. „Je wilt niet in de middag wanneer je iets nodig hebt voor een vervelende verassing komen te staan. Het kan niet zo zijn dat je iets nodig hebt en het op is.”

Lees ook: Vijf weerstations in Nederland al door tropische temperatuurgrens

Waar de brigade dinsdag ook rekening mee heeft gehouden, is aflandige wind. Dit is wind die vanaf de kust richting de zee waait. Alles wat drijft, waait daardoor sneller van de kust weg. „ Het is dan verstandig om niet met grote objecten het water in te gaan, zoals grote, opblaasbare luchtbedden. Je wordt makkelijk de zee in geblazen en dan moet je tegen de stroming in terugzwemmen.”

Het advies van de reddingsbrigade is om nooit alleen het water in te gaan. „Ga altijd samen met een ander of zorg dat iemand je vanaf de kant in de gaten houdt. Kramp in je been is op land niet heel spannend, maar in water kan het je in grote problemen brengen. En als je niet goed kunt zwemmen, ga dan niet verder dan kniehoogte het water in.”

Lees ook: Zo kom je de hete dag en plaknacht door: ’Naakt slapen is geen goed idee’

Ook de gemeente Zandvoort heeft rekening gehouden met de drukte. Zij hebben extra verkeersregelaars ingezet en riepen strandgangers op om met de fiets of trein naar het strand te komen. „Door de drukte kunnen parkeerplaatsen vol raken en worden de toegangswegen overbelast.” Toch is er niets radicaal anders, benadrukt de gemeente. „Het is natuurlijk niet de eerste keer dat het druk is op het strand. Er komen wel 80.000 tot 100.000 mensen hier op zo’n dag en daar zijn we op voorbereid. Of het nou 20 graden is of 30, we staan altijd klaar.”

Net binnen