Op deze plekken worden in Haarlem straks ook Oekraïense vluchtelingen opgevangen

Honderden Haarlemmers betuigden in februari op de Grote Markt hun steun aan de Oekraïners.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Wessel Mekking
Haarlem

In Haarlem worden drie nieuwe locaties klaargemaakt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het gaat om het Sonneborn-terrein in Haarlem-Noord, de Meester Lottelaan in de Koninginnebuurt en de Laan van Decima bij station Haarlem Spaarnwoude.

Op het braakliggende Sonneborn-terrein langs de Spaarndamseweg wordt een paviljoen geplaatst. Daarin is straks ruimte voor 64 opvangplekken met gedeelde keuken en gedeeld sanitair. De gemeente Haarlem verwacht dat het paviljoen nog deze zomer in gebruik kan worden genomen en maximaal een jaar blijft staan.

Leeg kantoorpand

Aan de Meester Lottelaan in de Koninginnebuurt huurt de gemeente een leegstaand kantoorpand. Daar zal plek zijn voor ongeveer 125 Oekraïense vluchtelingen. Naar verwachting kunnen de eerste tijdelijke bewoners hier in november hun intrek nemen. De vluchtelingen worden begeleid door een locatiemanager, belooft de gemeente.

Onderzoek

De gemeente Haarlem onderzoekt of het mogelijk is op korte termijn tijdelijke woonunits voor vluchtelingen te plaatsen bij station Spaarnwoude. De units kunnen plek bieden aan ongeveer 120 personen, zo is becijferd.

De beoogde terreinen aan de Laan van Decima liggen braak en maken deel uit van de ontwikkelzone Oostpoort. ’In de huidige situatie is wonen op deze plek niet zonder meer mogelijk. Onderzoek moet uitwijzen onder welke voorwaarden het mogelijk is om hier een tijdelijke opvangplek te plaatsen’, aldus de gemeente op haar website.

Wanneer voor Oekraïners minder opvangplekken nodig zijn, worden de locaties aan de Meester Lottelaan en de Laan van Decima gebruikt om andere groepen in te huisvesten. Zoals statushouders, asielzoekers of studenten, aldus de gemeente.

Net binnen