Ferry Weertman gekozen in atletencommissie internationale zwembond

Ferry Weertman.© Foto ANP

Van onze verslaggever
Boedapest

Ferry Weertman is in Boedapest gekozen in de atletencommissie van de internationale zwembond Fina. De 30-jarige openwaterzwemmer uit Naarden, die eind vorig jaar zijn topsportcarrière beëindigde, is samen met de Braziliaanse openwaterzwemster Ana Marcela Cunha gekozen in de commissie van twintig atleten voor de periode van 2022 tot en met 2026.

Weertman veroverde bij de Spelen in Rio de Janeiro in 2016 goud op de tien kilometer. Vijf jaar geleden behaalde hij in Boedapest de wereldtitel op die afstand. Op de Spelen van Tokio afgelopen zomer kwam Weertman als titelverdediger niet verder dan de zevende plaats. In december van vorig jaar maakte hij zijn afscheid bekend. Weertman meldde kort daarop dat hij zitting nam in de atletencommissie van sportkoepel NOC NSF.

De atletencommissie van de Fina bestaat uit representanten uit de verschillende disciplines; zwemmen, schoonspringen, waterpolo, artistiek zwemmen en openwaterzwemmen. „Met een gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen van alle zes continenten en over alle disciplines twijfel ik er niet aan dat degenen die zijn gekozen de stem van de atleten zullen versterken en uitdragen voor de gehele zwemsport”, zei bondsvoorzitter Husain Al-Musallam.

Net binnen