Proeven van heel exclusieve plantjes in museum Enkhuizen

Bezoekers van museum Sow to Grow doen mee aan de proeverij van kiemplantjes.

Bezoekers van museum Sow to Grow doen mee aan de proeverij van kiemplantjes.© Foto Marcel Rob

Cees Beemster
Enkhuizen

Eten proeven in een museum. Het kon zaterdagmiddag in museum Sow to Grow in Enkhuizen. Jong en oud waagden zich aan verschillende kiemplantjes.

De bezoekers kregen de zes-zeven centimeter grote kiemplantjes, ook wel cressen genoemd, op schalen voorgeschoteld om te proeven en te beoordelen.

,,Het zijn plantjes van zaden van kool- en slagewassen’’, verduidelijkte museumbeheerder Johan Visser. ,,Die worden normaal gesproken veel gegeten in exclusieve restaurants. Ze zijn vaak verwerkt in salades.’’

Voor de smulpapen die de plantjes nu doorslikten, waren de smaken van de kleine groene lekkernijen bekend én onbekend. Visser: ,,Iedereen proeft anders. Maar door deze plantjes te eten ontwikkel je ook nieuwe smaken. Dat is ons doel hiermee.’’ Waarbij de bezoekers in het museum tegelijk van alles leerden over het veredelen van groenteplanten.

Net binnen