AZ verkoopt Aboukhlal aan Toulouse. Hier een overzicht van de wijzigingen in de selectie van AZ tot nu toe

Zakaria Aboukhlal werd afgelopen seizoen geregeld uitgefloten en haalde in de laatste wedstrijden van het seizoen zijn gram met een belangrijk doelpunt in de play-offs.

Zakaria Aboukhlal werd afgelopen seizoen geregeld uitgefloten en haalde in de laatste wedstrijden van het seizoen zijn gram met een belangrijk doelpunt in de play-offs.© Foto ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Alkmaar

AZ heeft Zakaria Aboukhlal verkocht aan Toulouse. De aanvaller had bij AZ nog een contract voor een jaar.

Toulouse promoveerde afgelopen seizoen naar de hoogste divisie in Frankrijk, de Ligue 1.

Bij AZ slaagde Aboukhlal (22) er in drie jaar tijd niet in een basisplaats te veroveren. Als invaller toonde hij wel zijn waarde, maar zowel hij zelf als AZ wilde meer. Aboukhlal heeft nu gekozen voor Toulouse.

Lees ook: Aboukhlal zet fluitende supporters in hun hemd. Hij schiet AZ naar finale van play-offs

Aboukhlal speelde in de jeugdopleiding van Willem II, ging daarna naar PSV en stapte in 2019 over naar AZ. Voor AZ speelde hij 88 officiële wedstrijd, waarin hij twaalf keer scoorde. Aboukhlal is international van Marokko.

AZ heeft inmiddels alternatieven aangetrokken voor de positie van rechtsbuiten, waar Aboukhlal meestal speelde. Vorige week contracteerde het de Zweede Mayckel Lahdo (19) en vrijdag haalde het de Deen Jens Odgaard (23) binnen. De verwachting is dat Jens Odgaard, die afgelopen seizoen voor RKC speelde, direct goed genoeg is om de strijd om een basisplaats aan te gaan. Voor Mayckel Lahdo duurt dat wellicht wat langer.

Zie ook: AZ wil een herhaling van rampzalige start voorkomen en laat er dit keer geen gras over groeien

AZ is vroeg in de zomer al behoorlijk actief op de transfermarkt. De stand van zaken tot nu toe is als volgt:

Nieuw:

Mees de Wit (linksback, gekocht van PEC Zwolle), Mayckel Lahdo (aanvaller, gekocht van Hammarby), Jens Odgaard (aanvaller, gekocht van Sassuolo). In januari werd Milos Kerkez al gekocht van AC Milan met het oog op een waarschijnlijk vertrek van Owen Wijndal.

Vertrokken:

Zakaria Aboukhlal (verkocht aan Toulouse)

Definitief vertrokken na verhuurperiodes:

Thomas Ouwejan (was vorig jaar verhuurd aan FC Schalke 04 en is nu definitief overgenomen door die club).

Toegevoegd aan de A-selectie:

De jeugdspelers Maxim Dekker (18), Zico Buurmeester (20) en Sem Westerveld (19, keeper) zijn deze zomer overgeheveld naar de A-selectie.

De drie verhuurde spelers Ferdy Druijf (afgelopen seizoen verhuurd aan Rapid Wien), Joris Kramer (Go Ahead Eagles), Kenzo Goudmijn (Excelsior) spelen vrijwel zeker ook komend seizoen niet bij AZ. Ze worden opnieuw verhuurd of definitief verkocht.

Zie ook: ’AZ is nog niet klaar op de transfermarkt’, zegt AZ-directeur Max Huiberts

Net binnen