Vluchtelingen uit Ter Apel na ’zware periode en heel moe’ aangekomen in Wormer

In de sporthal, die tot 15 juli een noodopvang blijft, verblijven momenteel niet alleen vluchtelingen uit Oekraïne.

In de sporthal, die tot 15 juli een noodopvang blijft, verblijven momenteel niet alleen vluchtelingen uit Oekraïne.© Archieffoto

Daan Keijzer
Wormer

Sporthal De Spatter in Wormer wordt sinds dit weekeinde gebruikt als noodopvang voor vluchtelingen en asielzoekers uit Ter Apel. Hoe is het nu met deze groep mensen na hun chaotische ervaring bij het aanmeldcentrum, waar een tekort aan voedsel en slaapplaatsen is? De redactie belt met burgemeester Judith Michel-de Jong.

Goedemiddag mevrouw Michel-de Jong, u heeft met de tijdelijke opvanglocatie in de sporthal in Wormer een uitweg voor 26 mensen uit Ter Apel geboden. Hoe gaat het nu met hen?

„Het zijn sinds zaterdag 33 personen geworden. Vrijdagavond zijn de eerste mensen rond 02:30 ’s nachts aangekomen na een hele pittige reis. Eerst op de vlucht, daarna in een moeilijke situatie in Ter Apel terechtgekomen en vervolgens door brandweermensen van vijf verschillende posten naar onze regio gebracht. Het is zwaar geweest voor hen en de meesten zijn heel moe. Zaterdag is er dan ook flink uitgeslapen. We kijken nu of we iets van dagbesteding voor deze mensen kunnen organiseren. Want meer dan op het bed verblijven en buiten rondlopen, valt er niet te doen.”

De situatie in Ter Apel is uitgeroepen tot nationale crisis, komen er nog meer personen richting Wormer?

„Nee, voorlopig bestaan er geen plannen om de capaciteit uit te breiden. Ten eerste omdat het momenteel vrij druk is in de sporthal omdat er ook nog steeds mensen uit Oekraïne komen. En ten tweede omdat we de opvang voor een relatief korte periode kunnen bieden. Uiterlijk 15 juli sluit de sporthal en daarom willen we de groep niet te groot maken. Over waar deze mensen naartoe verplaatst worden, is nog geen besluit over genomen. Maar dat ze verplaatst zullen worden, is duidelijk.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Burgemeester Judith Michel van de gemeente Wormerland.

Burgemeester Judith Michel van de gemeente Wormerland.© Archieffoto

Hoe is de sfeer tussen de vluchtelingen uit Oekraïne en de mensen uit Ter Apel? Ze zijn allemaal hun land ontvlucht, maar ervaren een wereld van verschil bij de opvang in Nederland.

„Er zijn geen incidenten onderling of iets dergelijks. De interactie tussen die mensen is kort omdat de Oekraïners na aankomst ook snel weer weggaan. De sporthal heeft sinds het uitbreken van de oorlog een regionale functie van noodopvang, waarna ze worden verdeeld over opvanglocaties voor de langere termijn. De Oekraïners overnachten, douchen en ontbijten en reizen daarna direct door. Voor de mensen uit Ter Apel is momenteel geen alternatief dus zij blijven zo lang dat mogelijk is.”

Lees ook: Noodopvang asielzoekers in sporthal Wormer: ’Situatie in Ter Apel zo schrijnend, dat we niet kunnen toekijken’, zegt burgemeester Judith Michel

Net binnen