Noodopvang asielzoekers in sporthal Wormer: ’Situatie in Ter Apel zo schrijnend, dat we niet kunnen toekijken’, zegt burgemeester Judith Michel

De sporthal in Wormer was al ingericht als noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen.

De sporthal in Wormer was al ingericht als noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen.© Archieffoto

Robert Jan van der Woud
Wormer

Sporthal De Spatter in Wormer wordt sinds vrijdagavond gebruikt als noodopvang voor vluchtelingen en asielzoekers. De toestroom in het aanmeldcentrum in Ter Apel is zo groot, dat daar geen ruimte meer is voor extra slaapplaatsen. Burgemeester Judith Michel heeft besloten de helpende hand te bieden.

Na een oproep aan gemeenten om ruimte beschikbaar te stellen om iets te doen aan de schrijnende situatie in Ter Apel, is de gemeente Wormerland in actie gekomen. De toestroom van vluchtelingen en asielzoekers naar het landelijke aanmeldcentrum is zo groot, dat er een tekort is ontstaan aan slaapplaatsen voor gearriveerde asielzoekers. Ze moeten de nacht zelfs doorbrengen op stoelen.

Sinds vrijdagavond worden er 26 asielzoekers ondergebracht in de sporthal in Wormer. Die heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne al een regionale functie in de opvang van vluchtelingen uit het oorlogsgebied, die vanuit de noodopvang in Wormer worden verdeeld over opvanglocaties voor de langere termijn. Inmiddels belanden er minder oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne in Wormer.

,,De situatie in Ter Apel is dusdanig schrijnend, dat we niet kunnen toekijken zonder zelf in actie te komen’’, aldus burgemeester Judith Michel. ,,Onze gemeente wil daarom helpen en biedt uit humanitaire overtuiging deze noodopvang aan. Wij doen dat in intensieve samenwerking met de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Zo organiseerden vijf brandweerposten uit de regio vrijdagavond laat het vervoer. Er zijn nu bedden beschikbaar in deze regionale opvangplek en daarom kiezen wij ervoor om nu een tijdelijke bijdrage te leveren.’’

,,De noodopvang in sporthal De Spatter sluit, zoals eerder aangekondigd, uiterlijk half juli 2022. Dit wijzigt niet’’, laat de gemeente weten. Buurtbewoners zijn inmiddels op de hoogte gesteld van de noodopvang in de sporthal.

Net binnen