Effect recycletarief in Medemblik stemt HVC tevreden

Huisafval in de binnenstad. HVC is voor Medemblik tevreden over de resultaten.

Huisafval in de binnenstad. HVC is voor Medemblik tevreden over de resultaten.© Foto Mediahuis

Martin Menger
Wognum

Een deel van de lokale politiek is tegen het recycletarief voor het huishoudelijk afval, maar afvalbedrijf HVC is juist enthousiast. In Medemblik is het aangeboden restafval met 41 procent afgenomen.

Dat laat HVC weten. Voor dit doel is in de voorbije vier maanden bijgehouden hoeveel afval de bewoners van Hollands Kroon, Wormerland en Medemblik hebben weggegooid. In de grijze rolemmers verdween minder restafval dan eerst het geval was.

In Medemblik heeft juist deze ontwikkeling – voor HVC dus een succesnummer – een politiek aspect. De partij Hart voor Medemblik maakte van de weerstand tegen het recycletarief een actiepunt, en dat zorgde er mede voor dat de partij de winnaar werd van de verkiezingen voor de gemeenteraad.

Op het moment dat Hart voor Medemblik echter met andere partijen in onderhandeling ging over een nieuw college, bleek het recycletarief een breekpunt. Volgens andere partijen was het niet mogelijk om deze manier van afval inzamelen plots weer terug te draaien. Hierdoor liepen de onderhandelingen stuk.

Lees ook: Lijmpoging coalitiebesprekingen Medemblik ketst af: Nienhuis legt formatie in handen van de andere fracties

Volgens de cijfers van afvalbedrijf HVC heeft de nieuwe manier van inzamelen wel degelijk succes. Door de besparing van 41 procent restafval hoeft dit niet te worden verbrand, wat weer een forse uitstoot van CO2 scheelt. HVC berekent dat ’Medemblikse’ aandeel van de besparing op 511.0000 kilo CO2.

Het tarief op basis van de ingeleverde kilo’s huisvuil is door HVC en de gemeenten ingevoerd om een landelijk vastgesteld doel te halen. Dat is dat iedere inwoner vanaf 2025 maximaal 30 kilo restafval per jaar inlevert. Dat betekent volgens het afvalbedrijf minder restafval en betere scheiding van grondstoffen zoals gft en etensresten, plastic, blik, drinkpakken en papier.

Lees ook: Terug bij af: Hart voor Medemblik trekt stekker uit coalitievorming, recycletarief breekpunt

Net binnen