Zaanstad: ’Afval dumpen in Poelenburg wordt wel beboet, het grootste deel van de boetes valt juíst in die wijk’

Rob Swart
Zaanstad

De gemeente spreekt tegen dat er in Poelenburg geen boetes worden uitgedeeld voor afvaldumpen. In tegendeel: de meeste boetes komen juist in Poelenburg en Peldersveld terecht.

Dat het in Poelenburg bij waarschuwingen zou blijven, is volgens DZ-raadslid Jos Kerkhoven door twee ambtenaren verklaard tijdens een werkbezoek voor raadsleden. Hij kondigde deze week aan dat hij van de wethouder donderdag uitleg wil hebben. Kerkhoven noemde het rechtsongelijkheid.

Zaanstad zegt bij monde van woordvoerder Sebastiaan Hoek dat het ’pertinent niet waar’ is dat Poelenburg wordt ontzien. In Poelenburg en Peldersveld wordt intensief gecontroleerd, en wie zijn afval naast een container zet of ergens anders in de wijk achterlaat, krijgt een boete van 192 euro.

Kale kip

Volgens Kerkhovens bronnen - die hij niet bij name noemt - zou het achterwege laten van boetes te maken hebben met het lage inkomen van veel bewoners van Zaandam-Oost. Daarbij werd de uitdrukking ’van een kale kip kun je niet plukken’ gebruikt.

Dat is geen reden om niet te beboeten, zegt Zaanstad in een reactie. ,,Het komt sporadisch voor dat inwoners niet in staat zijn deze kosten te voldoen. Dan kan de gemeente op verzoek van de deurwaarder het bedrag van de boete kwijtschelden. Bij vervolgovertredingen worden deze bewoners thuis bezocht om te bewerkstelligen dat ze in het vervolg de geldende regels volgen. Dit is in Poelenburg afgelopen jaar een enkele keer gebeurd.’’

Bestuursdwang

Volgens de letter van de wet is de sanctie geen boete maar ’spoedeisende bestuursdwang’. Het is namelijk de rekening voor het opruimen die bij overtreders wordt neergelegd.

Net binnen