Niemand gewond geraakt bij grote brand Olam in Wormer, oorzaak nog onbekend

De brand op 13 juni.

De brand op 13 juni.© Foto Jurrian Boutsma

Frederique Teillers
Wormer

Een dag na een grote brand bij cacaofabriek ADM Cocoa in Wormer is het onderzoek naar de oorzaak in volle gang.

De brand ontstond maandagmiddag en kon pas na zes uur worden geblust door de brandweer. Er waren vlammen en heftige rook te zien uit de schoorsteen. Rond 22.30 uur was de brand helemaal uit.

Een woordvoerder van Olam Cocao (ofwel OFI) kan dinsdagmiddag niet meer zeggen over de brand behalve dat er niemand ter plaatse gewond is geraakt en het bedrijf ’samenwerkt met de autoriteiten om de precieze oorzaak vast te stellen’. Volgens de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland zouden de vlammen uit een nibkoeler komen.

Lees ook: Grote brand bij ADM Cocoa in Wormer in een nibkoeler, veel rookontwikkeling

Het aantal cacaobranden is in de afgelopen drie jaar afgenomen. Volgens Erwin van Doleweerd neemt het risico op een brand toe in het productieproces als de cacaokern wordt bewerkt. Hij is officier van dienst bij de Veiligheidsregio en specialist op het gebied van cacaobranden. Van Doleweerd vertelde eerder in deze krant dat door de warmte die nodig is om cacaokernen te bewerken, er kans is op broei. „Het gaat meestal om kleine brandjes die binnen het bedrijf worden opgelost”, aldus Van Doleweerd. „Ik denk in 95 procent van de gevallen.” Olam beschikt als enige cacaoverwerker over een eigen bedrijfsbrandweer. Als zij hulp nodig hebben, komt de overheidsbrandweer erbij. „Een klein vonkje kan de cacaopoeder al laten ontbranden. Het risico wordt zo klein mogelijk gemaakt, maar het kan gebeuren. Ik wil het niet bagatelliseren, maar meestal valt het mee.”

In 2021 waren er twee branden bij cacaoverwerkers waarbij de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland werd gealarmeerd.

Net binnen