Soest haalt gft in de zomer wekelijks op om stankoverlast te beperken: Extra tip tegen insectenplaag: takje lavendel in de kliko

Het schijnt te helpen tegen maden in de kliko, en zo niet: lavendel ruikt sowieso lekker.

Het schijnt te helpen tegen maden in de kliko, en zo niet: lavendel ruikt sowieso lekker.© archieffoto

Eric Lorier
Soest

Warme zomerdagen zijn misschien een mooi vooruitzicht, het gaat dan ook lekker broeien in de gft-kliko. Met stankoverlast en krioelende maden als gevolg. De bruine gft-kliko in Soest wordt daarom in de zomer weer wekelijks geleegd. Soest hoopt met het verdubbelen van de inzamelfrequentie overlast en ongedierte te voorkomen. Extra tip van reinigingsbedrijf RMN: leg een lavendeltakje in de kliko, want daar houden de maden niet van.

Het zomerschema met de wekelijkse gft-inzameling geldt van 20 juni tot en met 2 september. De rest van het jaar leegt RMN de gft-kliko eens in de twee weken. De wekelijks inzameling geldt alleen in Soest en niet in Baarn, hoewel ook daar het afval wordt ingezameld door RMN. De inzamelfrequentie is afhankelijk van het contract dat de individuele gemeentes met RMN hebben afgesloten. Vaker vuilnismannen rond laten rijden kan, maar kost de gemeente ook meer geld.

Ter herinnering: naast groente-, fruit- en tuinafval mag er in de gft-kliko ook eierschillen, koffiefilters met koffieprut, restanten van gekookt voedsel, vis en vlees (inclusief graatjes en botjes). Volgens RMN wordt tachtig procent van het gft verwerkt tot compost en groen gas.

Ondanks het wekelijks legen van de gft-kliko - in de meeste gemeenten de groene kliko maar in Soest is het de bruine - kan het bij warm weer nog steeds enorm gaan broeien in de gft-bak. RMN adviseert daarom sowieso om de gft-kliko in de schaduw te zetten. Ook aanbevolen wordt om een paar takjes lavendel in de kliko te leggen. Los van dat lavendel lekker ruikt hebben maden er een bloedhekel aan.

Net binnen