Sparks Haarlem kan voortborduren op remise tegen Olympia Haarlem

Ditmaal geen succes voor Lisa Hop. Ze krijgt drie slag.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Rob Spierenburg
Haarlem

Het dit seizoen vooralsnog tegenvallende Sparks van coach Peter van Dalen reisde zaterdag als underdog naar de Schalkwijkse titelverdediger Olympia Haarlem. Desondanks eindigde de softbalderby aan het Spaarne in een puntendeling.

,,Dit hadden we effe nodig’’, sprak Van Dalen in de pauze na de 0-8 zege in het eerste duel. De 9-1 nederlaag die volgde deed de ploeg uit Haarlem-Noord terugkeren op aarde. Terwijl Olympia Haarlem vanaf de seizoensstart op cruisecontrol richting de Holland Series koerst, knokte het door blessures geplaagde Sparks de voorbije weken vooral tegen zichzelf. De verloren dubbel vorige week in Enschede tegen Tex Town Tigers was voor Peter van Dalen het sein om de voorbije week eens goed in gesprek te gaan met zijn spelersgroep.

Dat de peptalk werkte bleek zaterdagmiddag in de eerste van twee wedstrijden tegen Olympia Haarlem. Het openingsduel waarin de twee pitchers de boel knap onder controle hielden leek bij 0-0 aan het begin van de zesde innings af te stevenen op een verlenging. Zover kwam het niet.

Het begon met pitcher Alyson Spinas die plotseling de grip op de tegenstander verloor. Met Maxime van Dalen en de weer fitte Suka van Gurp op de honken als gevolg van twee keer vier wijd, greep coach Stanley Doney in en bracht international Jessie van Aalst. Niet alles wat de allrounder van Olympia Haarlem deze dagen aanraakt verandert in goud.

Een uiterst koele honkslag dwars door het midden van Riangela Flanegin was voor de slagploeg van Sparks het sein om los te gaan. Het spervuur aan punten dat door Maxime van Dalen werd gestart na een wilde worp van Van Aalst, eindigde pas toen wederom Van Dalen de 0-8 binnenliep na een tweehonkslag van Chelsea Robinson.

Doney en de zijnen konden zich een nederlaag permitteren, incasseerden de zeperd en richtten zich onder leiding van de ijzersterke werpster Lisa Hop op wedstrijd nummer twee. Daarin kwam het pitchersprobleem bij Sparks onverbiddelijk bloot te liggen. Het soevereine optreden van Kelly Barnhill in de eerste confrontatie kon de Duitse Hannah Held geen vervolg geven. Een homerun van Mariëlle Vleugels die de thuisploeg op 3-1 bracht kostte Held haar plekje. Ook Kirsten Scheele kreeg geen vat op de meiden van Doney.

Net als Sparks eerder op de middag timmerde Olympia de één na de andere run op het scorebord. Brenda Beers bewees met haar grandslam homerun dat de uitdrukking ‘over en uit’ ongetwijfeld uit de honk- en softbalsport afkomstig is. Haar daverende uithaal over de hekken maakte met 9-1 abrupt een einde aan het duel.

Overige uitslagen: Onze Gezellen - Amsterdam Pirates: 0-1 en 14-5.

Net binnen