Toestroom van vluchtelingen gaat door: zeecruiseschip in Zaandam lijkt beste kans

Het zeecruiseschip GNV Aurelia

Het zeecruiseschip GNV Aurelia© Foto aangeleverd

Frans van den Berg
Zaandam

De kans is groot dat inderdaad een zeecruiseschip in Zaandam wordt afgemeerd voor het huisvesten van 1078 vluchtelingen uit Oekraïne.

Zaanstad wil dat enorme schip afmeren aan de Willem Thomassenhaven bij houthandel PontMeyer. ,,We hebben een bewonersbijeenkomst gehouden en daar is maar één ondernemer geweest. Verder niemand. We kijken nu nog naar de veiligheid in verband met de bedrijven daar. Als het doorgaat, kan het schip eind juni gereed gemaakt worden’’, laat burgemeester Jan Hamming weten.

Het gaat om het zeecruiseschip GNV Aurelia. Dat is al enkele jaren in Italië in gebruik voor de opvang van vluchtelingen. Alle hutten hebben eigen douche- en toiletvoorzieningen en op het schip is ruimte voor voorzieningen zoals onderwijs, medische zorg en speelruimte.

Lees ook: Zaanstad wil cruiseschip voor bijna 1100 vluchtelingen uit Oekraïne huren

De gemeente heeft een optie op dit schip genomen om zo in één klap een flinke slag te slaan in de zoektocht naar huisvesting voor de vluchtelingen. De gemeenten in Zaanstreek-Waterland moet drieduizend mensen opvangen, maar momenteel zijn dat er ruim duizend. ,,Het is niet zo dat de extra plekken niet meer nodig zijn. In de sporthal in Wormer komen de laatste tijd dagelijks negentig nieuwe vluchtelingen aan, die daarna over de regio’s worden verdeeld. Landelijk gaan we echt richting die 75.000 noodzakelijke opvangplekken. Ook al omdat we zien dat vluchtelingen weer bij particulieren vertrekken. Die stromen dan door zoals binnenkort naar het oude schoolgebouw van Et Buut.’’

Net binnen