Haarlem zoekt naar nieuwe locaties voor woonwagenplaatsen. Vier kansmakers worden verder onderzocht

Woonwagens in Haarlem.

Woonwagens in Haarlem.© Archieffoto United Photos

Mireille Sneekes
Haarlem

Haarlem heeft meer woonwagenplaatsen nodig, want hoewel de gemeenschap groeit, zijn er al bijna vijftien jaar geen nieuwe plekken bijgekomen. Om geschikte locaties te vinden, heeft het college van B en W onderzoek laten doen naar 42 plekken. Daarvan zijn er vier die voldoen aan de criteria.

Twee van die locaties gooien hoge ogen. Dat is bij de Amsterdamsevaart en de Wim Sonneveldstraat in Haarlem-Oost en op het veldje bij de Schwannstraat en het Swammerplein bij het CBR in Schalkwijk. Bij die laatste worden de plaatsen gecombineerd met een al bestaande woonwagenlocatie, namelijk die in de Louis Pasteurstraat. De andere twee locaties, de Schouwbroekertunnel of de pluktuin aan de Belgiëlaan, zijn met enige moeite ook potentiële plekken.

Het valt op dat al deze locaties rond Schalkwijk liggen. Onder de afgevallen 38 locaties waren ook plekken in andere delen van de gemeente. Zo is gekeken naar het parkeerterrein bij de Oerkap, een plek bij de ijsbaan en een in Haarlem-Noord, op de rand met Santpoort.

Bij elkaar wonen

De gemeente focust nu op de vier plekken omdat die goed bereikbaar zijn, ook voor hulpdiensten, en er plek is voor minimaal drie huishoudens. Dit is in gedachte gehouden bij het onderzoek, omdat woonwagenbewoners volgens het college graag bij elkaar wonen.

Het college wil voor het vervolgonderzoek achterhalen hoeveel huishoudens er in totaal op de plaatsen kunnen wonen als de locaties optimaal benut worden. Ook moeten de burgemeester en wethouders nog te weten zien te komen of een woonwagenlocatie past binnen de plannen voor de locaties, en welke maatregelen er daar getroffen moeten worden om de locatie geschikt te maken als woonwagenlocatie. Lukt dat bijvoorbeeld wel als er gelet wordt op leidingen en kabels? Van de vier kansmakende plekken wordt zodoende een ontwerp gemaakt.

Te weinig plaatsen

Hoewel de woonwagengemeenschap in Haarlem gegroeid is, zijn er sinds 2008 geen plaatsen meer voor hen bijgekomen. Op dit moment zijn er 95 standplaatsen, waarvan er vijf gaan verdwijnen. Wie een standplaats zoekt, moet jagen op een plekje dat vrijkomt. Dat is er echter maar gemiddeld één per jaar. Door het gebrek aan mogelijkheden is een aantal woonwagenbewoners gedwongen verhuisd naar een stenen woning, en anderen zijn bij hun ouders ingetrokken.

Het college onderzoekt bovendien of het aantal woonwagenplaatsen of al bestaande locaties uitgebreid kan worden, maar vaak is dat niet goed mogelijk. Dat maakt de roep om nieuwe locaties harder. De vier locaties worden voorgesteld aan de raad.

Net binnen