Twijfels bij Fiets Toer Club Wieringerwaard over houdbaarheid van tijdritten als twee mooie tradities. West Frisia wint bij ploegen

Ruud Ramler
Wieringerwaard

Het was maar goed dat de familie West Frisia rijkelijk vertegenwoordigd was. Zonder de vier ploegen van de klassieke wielervereniging uit Enkhuizen had de deelnemerslijst van de ploegentijdrit helemaal een zonderlinge aanblik gegeven. Uiteraard leverde de gele brigade ook het winnende kwartet: Mike Kes, Tijs Dekker, Guillaume Visser en Gert-Jan van Diepen.

In 30 minuten en 27 seconden was dit West Frisia 2 bijna een minuut sneller dan de ploeg die als één te boek stond (31.26), al waren die cijfers slechts een formaliteit zo bleek al uit de startvolgorde waar twee na één kwam. Omdat wielervereniging Noord-Holland, derde in 32.37, de herziene startlijst niet goed had gelezen ging deze formatie als laatste van in totaal elf teams onderweg.

Het waaide behoorlijk in Wieringerwaard maar dat bleef de enige tegenslag voor de renners die niet met regen te maken kregen. Tot opluchting van Jos van Dorp, sinds jaar en dag opperbevelhebber namens de organiserende Fiets Toer Club. ,,Gelukkig kwam iedereen weer veilig en heel over de streep.’’ Hij maakte de tijd nog mee dat er dertig ploegen aan het vertrek stonden. ,,Toen reden we in twee groepen.’’ Nu gingen jong en oud, snel en minder rap als ook de beide damesploegen samen onderweg. Binnen een uur konden vrijwilligers de hekwerken weer achterop hun auto zetten. Van Dorp analyseerde toen al het voortbestaan van de ploegenrace die net als de Ard Schenk Tijdrit jarenlang zo’n mooie traditie was. Maar op deze manier kennelijk over zijn houdbaarheidsdatum heen is.

Ruud Ramler

Net binnen