Super-Zaans: een voorstelling over Pinkster Drie, op Pinkster Drie

Gonda Kaai speelt harp aan de Zaan.

Gonda Kaai speelt harp aan de Zaan.© Foto pr

José Pietens
Zaandam

Met Pinkster3Vuur maakte harpiste en historica Gonda Kaai een super-Zaanse voorstelling over Pinkster Drie, die ze – in stijl– op Derde Pinksterdag speelt in de Oostzijderkerk.

Sinds enkele jaren combineert de Zaandamse haar liefde voor geschiedenis en harp in muzikale, historische vertelvoorstellingen. Pinkster3Vuur is de derde op rij. Ze liep al langer rond met het idee om een voorstelling over Pinkster Drie te maken, om ’het eigene van de Zaanstreek te laten zien’. Pinkster Drie stamt uit de Tachtigjarige Oorlog: in 1574 verjoegen de Zaankanters de Spanjaarden ter hoogte van de huidige Zaanse Schans. De Derde Pinksterdag groeide uit tot extra feestdag maar die traditie is de afgelopen jaren aan het afbrokkelen. Voor Gonda was dat een reden om Pinkster Drie onder de aandacht te brengen en over de voorgeschiedenis te vertellen. Dat doet ze met een eigen twist. „De geschiedenis moet kloppen, maar ik maak er wel míjn verhaal van.”

Pinkster3Vuur – tot stand gekomen dankzij crowdfunding – gaat over ’Spaanse soldaten, Staatse strijders, Zaanse vrijbuiters, heksen en Zaanse schonen’. Te midden van de vrijheidsstrijd moet een Zaanse vrouw haar eigen strijd voeren, om niet als heks op de brandstapel te eindigen, zegt Gonda. „Ik heb wel wat verhalen over de heksenjacht in de Zaanstreek gevonden, maar in 1574 zijn hier geen heksen verband. Dus ik smokkel een beetje met de tijd. Voor mijn voorstelling heb ik het verhaal gebruikt over een ganzenhoedster. Zij was arm en heel knap. Alle jongens keken naar haar maar ze werd steeds afgewezen toen ze erachter kwamen dat haar ouders niet rijk waren. Uiteindelijk werd ze ganzenhoedster in de polder. Af en toe kwam er een man langs. Maar al die mannen verdwenen en zij had er steeds meer ganzen bij. Men dacht dat zij die mannen had omgetoverd in ganzen.”

Aanvankelijk wilde ze de voorstelling in première laten gaan in de Bullekerk. „Die bestond echter nog niet in 1574. Die is pas later gebouwd, op zand van de Spaanse schans.” Als alternatief koos ze de Oostzijderkerk. „De oudste kerk van Zaandam. Althans: op die locatie staat al eeuwenlang een kerk. Niet exact dezelfde, door de eeuwen heen is ’ie herbouwd en gerestaureerd. Ook tijdens de Tachtigjarige Oorlog. In 1576 was het dak van de kerk namelijk in brand gevlogen door onvoorzichtige Staatse soldaten.”

Info

Pinkster3Vuur: try-out op 6 juni, Heemtuin in Zaandam. Première 7 juni, Oostzijderkerk in Zaandam. Entree €12,50. Beide voorstellingen beginnen om 11 uur. Meer info: gondakaai.nl

Net binnen