Alcoholverbod en meer toezicht bij station Zaandam nodig, menen POV en PVV. In avonduren voelen mensen zich onveilig

De roltrappen richting stadhuis en station.

De roltrappen richting stadhuis en station.© archieffoto Dirk Jongejans

Frans van den Berg
Zaandam

Met name in de late avonduren is het gebied rond de ingang van station Zaandam geen fijne plek. Voorbijgangers voelen zich onveilig en een enkeling is al bedreigd met een mes.

Die geluiden bereiken ook Peter van Haasen van de PVV: „Er waren natuurlijk al veel berichten over diefstal uit de fietsenstalling bij het station. De overlast breidt zich nu uit in het hele stationsgebied. Passanten die ’s avonds worden lastig gevallen, tot bedreigingen aan toe. Er zijn mooie banken gemaakt rond de ingang van het station, dit blijkt een ideale locatie te zijn om ’s avonds met paar halve liters bier rond te hangen. Door groepsvorming ontstaat er een onveilig gevoel bij passanten en treinreizigers, we kregen zelfs een bericht in onze e-mail van iemand die bedreigd was met een mes. Zelfs vrouwelijke raadsleden geven aan dat ze zich niet veilig voelen als ze ’s avonds laat na een beraad via die zijde naar huis moeten.’’

Lees ook: Personeel NS vreest onveiliger station Zaandam

Deze combinatie van incidenten en klachten hebben de PVV en de Partij van Ouderen en Veiligheid doen besluiten een motie in te dienen met als doel de veiligheid en het veiligheidsgevoel rond het stationsgebied te vergroten. Vanwege de hangplek en het feit dat er ook alcohol te koop is, willen de partijen dat in het stationsgebied een alcoholverbod wordt ingesteld en wel voor het hele gebied van roltrap tot roltrap. Dan hebben handhavers ook een handvat om op te treden. Die handhavers zijn op nog geen honderd meter afstand gevestigd en moeten volgens de partijen vaker zichtbaar zijn bij het station. Het cameratoezicht dat al op het station is, zou moeten worden aangepast. Al die maatregelen hebben dan hopelijk meteen als bijvangst dat er minder fietsen uit de stalling worden gestolen.

Net binnen