AZ neemt afscheid van Afas, maar de sponsor gaat toch een beetje door. ’Twaalf waanzinnige jaren gehad’

Theo Brinkman
Alkmaar

AZ heeft zondagmiddag voorafgaand aan de wedstrijd AZ-RKC afscheid genomen van hoofdsponsor Afas Software. Twaalf jaar lang stond de naam van het bedrijf op het shirt van de club. Het afscheid is echter geen definitief afscheid: Afas blijft de komende drie jaar naamgever van het stadion.

,,We hebben twaalf waanzinnige jaren gehad als hoofdsponsor, met veel hoogtepunten’’, zei Bas van der Veldt, directeur van Afas in een toespraak vanaf het veld. ,,We hebben ons hier ongelooflijk thuisgevoeld en daar wil ik iedereen ontzettend voor bedanken.’’

Moeilijke periode

Afas Software werd hoofdsponsor van AZ in 2010, toen AZ na het faillissement van DSB in een moeilijke periode zat. Afas en AZ bleken het zó goed met elkaar te kunnen vinden dat er soms meer sprake was van samenwerking dan van sponsoring. ,,We noemen Afas dan ook liever ’hoofdpartner’ dan ’hoofdsponsor’. We kijken met respect terug op de jaren met Afas’’, zei Michael Koster, directeur commerciële zaken van de club.

Stadionsponsor

Het afscheid blijkt niet helemaal een afscheid te zijn, zei Van der Veldt. ,,We gaan weg als hoofdsponsor, maar we blijven een beetje betrokken. We blijven nog drie jaar lang stadionsponsor.’’

De naam van Afas blijft derhalve op het stadion staan. Voor de andere sponsoruitingen die Afas had (shirtsponsor, naam van het trainingscomplex) komen andere sponsors.

Laatste rondje

Om de supporters te bedanken, trakteerde Afas zondagmiddag elke toeschouwer op een horecamunt. ,,Bij een van onze eerste thuiswedstrijden, twaalf jaar geleden, heb ik iedereen een rondje aangeboden in het supportershome. Daarom geven we vandaag opnieuw een rondje. Het laatste rondje van Afas.’’

Het grotendeels lege vak van de fanatieke supporters achter het doel: een groot deel van de fans bleef uit protest in de eerste tien minuten in de gracht staan.

De sfeer in het stadion was zondagmiddag overigens niet opperbest. Supporters zijn ontevreden over de vijfde plaats waarop AZ dit seizoen eindigt. Op twee spandoeken uitten ze hun onvrede. ’Centen gespaard, maar het aanzien niet waard’, stond op het ene spandoek. ’Waarde in kas, waardeloos seizoen’, zei het andere spandoek.

Uit protest bleef een deel van de harde kern in de eerste tien minuten van de wedstrijd in de gracht rond het veld staan. Hun tribunevak bleef daardoor voor een groot deel leeg. Na ruim tien minuten zochten de fans hun plek op de tribune op.

Net binnen