Tiende Blauwe Vlag voor Wijk aan Zee. ’Een heerlijk familiestrand’

Het is goed toeven op het strand van Wijk aan Zee.

Het is goed toeven op het strand van Wijk aan Zee.© archieffoto Ronald Goedheer

Van onze verslaggever
Beverwijk

Het strand van Wijk aan Zee heeft voor de tiende keer de Blauwe Vlag gekregen. Dit is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die schoon, veilig en duurzaam zijn.

,,We zijn erg trots op de Blauwe Vlag’’, zegt de Beverwijkse wethouder Hanneke Niele. ,,Het is een erkenning van de kwaliteit van ons prachtige strand en van de aandacht die we besteden aan duurzaamheid, natuur en milieu.’’

Ze roemt daarbij de inzet van de ondernemers op het strand, de reddingsbrigade en de vele vrijwilligers die het afval opruimen. Er staan voldoende afvalbakken en bezoekers worden bewust gemaakt van het belang het strand schoon achter te laten. Zo zijn er bij de strandpaviljoens juttassen beschikbaar om opruimacties te stimuleren en wordt er met Pollution Art aandacht gevraagd voor het wereldwijde afvalprobleem. ,,Samen met de gemeente maken al deze mensen het strand van Wijk aan Zee tot een heerlijk familiestrand.’’

Wijk aan Zee kreeg de eerste Blauwe Vlag in 2013. Daarvoor kwam de badplaats 23 jaar niet in aanmerking vanwege de riooloverstort.

Er werden meer Blauwe Vlaggen uitgereikt. De stranden van onder meer Heemskerk en na zes jaar ook IJmuiden en Velsen-Noord kregen er eentje. Jachthaven Uitgeest kreeg de Blauwe Vlag en de Groene Wimpel voor de zestiende keer op rij. ,,Het is voor ons een erkenning van de kwaliteit van onze jachthaven’’, zeggen Menno en Caroline Klein van Jachthaven Uitgeest.

Hanzehaven

De Blauwe Vlag wordt elk jaar uitgereikt door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). Donderdag is voor het eerst in drie jaar weer een officiële uitreikingsceremonie geweest. De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft in Nederland 189 Blauwe Vlaggen toegekend, 130 jachthavens en 59 stranden. De ceremonie vond plaats in de Hanzehaven van de gemeente Elburg.

Net binnen