In memoriam Lia Huisman | Met ’Witte Lia’ verliest Westfriesland SEW een icoon, het gezicht van de club

Lia Huisman ten voeten uit: te midden van spullen van SEW.

Lia Huisman ten voeten uit: te midden van spullen van SEW.© Foto Jaap van der Pijll

Vincent Schot

Ze is erbij als SEW in 1979 de eredivisie bereikt. Sindsdien kwamen er handbalsters voorbij die beter waren dan Lia Huisman, de keepster van weleer, maar een groter clubicoon dan de donderdag overleden ’Witte Lia’ is er niet.

Negen jaar is Lia Huisman als ze gaat handballen. Ze gaat direct in het doel staan. Dat is maar goed ook want in het veld staat al een Lia Huisman. Om verwarring tegen te gaan, wordt de blonde keepster omgedoopt tot ’Witte’ en gaat de donkerharige veldspeelster door het leven als ’Zwarte’. De bijnamen blijven plakken. Eenmaal in het eerste vormen ’Witte’ en ’Zwarte’ een gouden duo. Dankzij de snelheid van ’Zwarte’ en de uitstekende passing van ’Witte’ is de break jarenlang een wapen van SEW.

In het seizoen 1978/1979 is er de promotie naar de eredivisie. Als SEW in 2019 viert dat het veertig jaar later nog altijd op het hoogste niveau speelt, kijkt Huisman nog altijd graag terug op hetgeen die titel destijds teweeg bracht. ,,We werden binnengehaald met paard en wagen. Ons team bestond toen uit veel meiden uit Nibbixwoud en een paar buitenpoorters, speelsters van buiten het dorp. We waren een hechte groep. Dat is denk ik ook het geheim waardoor we het al zolang op dit niveau volhouden’’, zegt Huisman in augustus van dat jaar in deze krant.

De eerste landstitel laat nog even op zich wachten. In het seizoen 1987/1988 gaat de schaal voor het eerst naar Nibbixwoud. Huisman, die het, net als een aantal ploeggenoten, schopt tot (veld)international, is er dan niet meer bij. Ze zwaait af na het seizoen 1983/1984.

Van een vertrek is geen sprake. Verre van zelfs. Al tijdens haar actieve carrière is ze secretaresse en is de kantine bij haar in goede handen. En eenmaal gestopt wordt de lijst met taken almaar langer. Je kunt het zo gek niet bedenken of Huisman heeft het gedaan.

Al die inspanningen leveren haar een lintje op en in juni 2021 wordt ze na afloop van het thuisduel met Kwiek verrast als er plots vrienden en familieleden achter de tijdwaarnemingstafel opduiken. Huisman, die dan al erelid is, wordt benoemd tot Miss Westfriesland SEW. Ze is verguld met het gebaar, maar in het middelpunt van de belangstelling, dat hoeft ze niet te staan. Er is niemand bij SEW die opkijkt van die opstelling.

Bij Huisman werd een jaar of tien geleden kanker geconstateerd. Ze werd destijds schoon verklaard, maar vorig jaar stak de ziekte de kop weer op. ’Witte’ is 70 jaar geworden.

Net binnen