AZ-spelers druipen af in Utrecht: vierde plek niet langer haalbaar na late tegentreffer

Dani de Wit in duel.

Dani de Wit in duel.© Foto ANP

Jeroen Haarsma
Utrecht

AZ heeft woensdag tegen FC Utrecht diep in blessuretijd een kans op plek vier verspeeld. In extremis werd het 2-2: weg zinderende zondag.

FC Twente won in eigen huis van FC Groningen en dus is de voorsprong van de ploeg uit Enschede vier punten. Daarmee is FC Twente niet meer te achterhalen voor AZ. Lange tijd leek er een zinderende zondag aan te komen voor AZ, met nog alle kans om Twente – dat op de laatste speeldag naar Feyenoord moet – te achterhalen.

Een laat doelpunt van de Griekse Utrecht-spits Anastasios Douvikas zorgde er echter voor dat de AZ-spelers na het laatste fluitsignaal gedesillusioneerd op het veld stortten. Weer slaagde AZ er niet in een zege over de streep te trekken; ook zondag tegen Ajax (2-2) ging het mis in de slotfase.

(Tekst gaat door onder de foto)

AZ-uitblinker Vangelis Pavlidis krijgt een schop van Adam Maher.

AZ-uitblinker Vangelis Pavlidis krijgt een schop van Adam Maher.© Foto ANP/Ed van de Pol

Terwijl in Enschede een groot feest losbarstte, dropen de AZ’ers met gebogen hoofden af richting catacomben. Een vierde plek had het niet florissant verlopen seizoen tóch van een positief einde kunnen voorzien.

De spelers beseften dat die kans verkeken is en dat het nu in de play-offs moet aantreden tegen de nummer acht van de ranglijst; een ploeg die ongetwijfeld meer uitkijkt naar de ontmoeting dan AZ op dit moment.

Spits

In de nu onvermijdelijke play-offs kan AZ in elk geval rekenen op een spits in vorm. Vangelis Pavlidis was een plaag voor de centrumverdedigers van FC Utrecht. Onder hen Utrecht-icoon Willem Janssen, die woensdagavond feestelijk afscheid nam van het thuispubliek.

In de aanloop naar de 0-1 pegelde AZ-verdediger Pantelis Hatzidiakos de bal snoeihard op het lichaam van Janssen, waardoor Jesper Karlsson in balbezit kwam. Hij gaf voor op Pavlidis, die koeltjes afwerkte. Drie minuten later hetzelfde kunstje: Karlsson slingerde de bal voor het doel, Pavlidis scoorde - dit keer met het hoofd. Zo leek AZ de druk op Twente flink op te voeren.

Zestien

Voor Pavlidis was het zijn zesde doelpunt in de laatste zes competitiewedstrijden. Zijn teller staat inmiddels op zestien treffers – cijfers waarmee je kunt aankomen in je eerste seizoen bij een nieuwe club. Toen Pavlidis na een halfuur voor de derde keer op doel schoot en Utrecht-keeper Eric Oelschlägel redde, rolde de opluchting van de tribunes in Stadion Galgenwaard. De thuisfans probeerden met een massaal ’Utrecht wakker worden’ ook wat beweging in de rest van de ploeg te krijgen.

Sander van de Streek zorgde zowaar voor de 1-2.

Cruciaal

Na rust vroeg AZ om problemen. Het kreeg geen druk meer op Utrecht, was de bal snel kwijt en liep achteruit. In Enschede stond FC Twente inmiddels ruim voor en dus brak er voor AZ een cruciale slotfase aan, zowel wat betreft het verloop van de wedstrijd als van de competitie. ’Utrecht, scoor nou die goal’, was nu het liedje van de thuisfans in de hectische slotfase, waarin de wedstrijd nog stil kwam te liggen nadat fans spullen op het veld gooiden.

En die goal scoren, dat deed Utrecht.

FC Utrecht-AZ 2-2

12. Pavlidis 0-1, 15. Pavlidis 0-2, 37. Van de Streek 1-2, 90+3 Douvikas 2-2.

FC Utrecht: Oelschlägel; Ter Avest, Van der Hoorn, Janssen (90+3: Kluivert), Van der Kust; Van Overeem (58. Almqvist), Maher (75. Mahi), Timber (75. Veerman); Van de Streek, Gustafson, Douvikas.

AZ: Vindahl; Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø, De Wit, Reijnders (66. Witry); Evjen (80. Aboukhlal), Pavlidis, Karlsson (80. Beukema).

Net binnen