Stilteprotest op begraafplaats Westzaan tijdens bezoek Een Vandaag: aantal digitale handtekeningen voor imstandhouding op 2600

Ingrid Jahn (rechts) en Rina Schenk op de begraafplaats in Westzaan.

Ingrid Jahn (rechts) en Rina Schenk op de begraafplaats in Westzaan.© archieffoto marcel molle

Koos Reitsma
Westzaan

Het aantal steunbetuigingen voor het open houden van de begraafplaats aan de Dolphijnstraat in Westzaan neemt nog steeds toe. De teller staat inmiddels op ruim 2600 digitale handtekeningen onder de petitie op internet.

De actie trekt landelijk de aandacht. Op dinsdag 10 mei komt het televisieprogramma Een Vandaag opnames maken in Westzaan, voor uitzending op woensdag 11 mei. Ingrid Jahn van Dorpscontact Westzaan roept inwoners op om 10.45 uur naar de begraafplaats te komen voor een stilteprotest.

De gemeente Zaanstad vindt het te kostbaar om alle begraafplaatsen open te houden. Behalve Westzaan zullen waarschijnlijk ook Wormerveer (Marktstraat) en Zaandijk (Dr. Mulderstraat) uit kostenoverweging hun begraafplaats verliezen. De uitgifte van nieuwe graven wordt in de toekomst geconcentreerd op de begraafplaatsen aan het Blok in Krommenie, de Noordsterweg in Wormerveer en de Zuiddijk in Zaandam.

Ingrid Jahn en mede-initiatiefnemer Rina Schenk, bestuurslid van de Westzaanse Gemeenschap, zullen 12 mei tegen het plan inspreken tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Zaanstad.

Net binnen