Loslopende nandoe ’veroorzaakt’ aanrijding tussen drie schoolbusjes in Dirkshorn, één kind gewond. Nandoe al snel weer veilig thuis [update]

© GLOCALmedia

© GLOCALmedia

1 / 2
Richard Zut
Dirkshorn

Niet een loslopende struisvogel was vrijdagmiddag op de N245 in Dirkshorn de aanleiding waardoor drie kort achter elkaar rijdende schoolbusjes op elkaar botsten, maar een kleinere soortgenoot: een nandoe. Bij het ongeval raakte een van de schoolkinderen in de busjes licht gewond.

De danig gestrest geraakte loopvogel blijkt deze middag te zijn ontsnapt vanaf een omheinde weide bij het bedrijfsperceel van Bruin Vegetables, aan de niet ver van de N45 gelegen Woudmeerweg bij Dirkshorn.

Eigenaresse Ingrid Bruin vertelt desgevraagd dat haar nandoe weer veilig thuis is. En dat het dier na het voorval verscholen zat tussen auto’s bij een autobedrijf op het naast de N245 gelegen bedrijventerrein De Banne.

Dierenambulance

Ingrid Bruin: ,,Gelukkig konden de mensen van die garage onze nandoe insluiten achter het hek van hun terrein. Wij waren al driftig aan het zoeken, zodra we ontdekten dat-ie weg was. Via de Dierenambulance hebben ze ’m weer teruggebracht. We zijn blij dat onze nandoe ongedeerd is, en vooral ook dat het goed gaat met de kinderen die in die schoolbusjes zaten. Of we aansprakelijk zijn voor de botsing met die busjes? Nou dat weet ik niet zo net, wij zijn in elk geval verzekerd en ze hebben ons kaartje.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

© GLOCALmedia

De taxibusjes van schoolvervoerder Willemsen & De Koning reden rond 14.45 uur over de N245 vanuit Schagen richting Alkmaar toen er ineens de nandoe van de familie Bruin op de weg rende. De bestuurder van het voorste busje remde af. Dat hadden de twee busjes die er kort achter reden te laat in de gaten.

Kinderen opgehaald

Een van de kinderen in de busjes raakte gewond. Er kwamen meerdere ambulances ter plaatse en na de nodige eerste zorg is het jonge slachtoffer naar het ziekenhuis overgebracht. De andere kinderen zijn door andere taxibusjes of door ouders opgehaald. Een woordvoerder van de politie meldt dat er vooralsnog geen ernstige verwondingen zijn geconstateerd bij het gewonde kind.

De N245 is een tijd afgesloten geweest tussen de Middenweg en de Ambachtsdijk. De taxibusjes zijn door een berger weggesleept.

Struisvogels lijken overigens wel heel erg veel op nandoes, de Zuid-Amerikaanse loopvogels die op hun beurt nog weer een stukje kleiner zijn dan een vergelijkbare soort: de emoe.

© GLOCALmedia

© GLOCALmedia

Net binnen