Daniil Dubov vond het niet erg dat hij in quarantaine moest: dit is wat grootmeester Dimitri Reinderman zag in speelronde 11 van Tata Steel Chess

Daniil Dubov.

Daniil Dubov.© Foto Tata Steel Chess 2022/Jurriaan Hoefsmit

1 / 3
Dimitri Reinderman
Wijk aan Zee

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Speelronde 11: covid-19 Daniil Dubov toont zich een kwelgeest voor Daniil Dubov.

Vrijdag had Daniil Dubov een positieve PCR-test en dat was erg balen. Niet zozeer voor hem zelf; weliswaar moest hij daarom in quarantaine, maar hij had er totaal geen problemen mee dat hij de laatste drie ronden niet zou spelen.

De Rus heeft het niet heel erg naar zijn zin in Wijk aan Zee en vindt het wel best zo. Voor Anish Giri was het veel vervelender. Dubov had de laatste ronde tegen Carlsen moeten spelen en de laatste krijgt een gratis punt.

Giri stond al een half punt op hem achter, zo wordt het wel erg lastig hem te achterhalen. Het was daarom zaak om met zwart tegen Jorden van Foreest te winnen. Een modeloverwinning werd het, maar wel voor wit.

Zwart staat mooi op de damevleugel. Hij valt pion c4 drie keer aan en na 16.d5 Pe8 gevolgd door Pd6 en Pxc4 wint hij de pion.

Er is echter een probleem van de zwarte opzet: zijn stukken staan ver van de koning af. Over het volgende offer hoefde Van Foreest daarom niet lang na te denken. Voor zo’n offer is ook weinig berekening nodig: je voelt gewoon dat het goed is.

16.Txf6! gxf6 17.Df3 Dc6 18.d5 Dd6

We noemen dit een positioneel offer: op korte termijn heeft wit geen dreigingen, maar op de lange termijn wel.

Hij versterkte daarom rustig zijn stelling: paard naar e3 via f1, loper naar h4 via d2 en e1, toren naar f1. Giri zag niets beter dan een kwaliteit terug te geven, raakte vervolgens de pionnen op f6 en e5 kwijt en op zet 42 gaf hij op. Hij staat nu een punt achter op Carlsen (die remise speelde) en heeft alleen nog een theoretische kans op toernooiwinst. De wereldkampioen gaat zo goed als zeker het toernooi winnen.

Net binnen