Nieuwbouw verdriedubbeld in de Zaanstreek: bijna 800 woningen gebouwd in 2021

Neck Zuid in aanbouw, de wijk is inmiddels opgeleverd.

Neck Zuid in aanbouw, de wijk is inmiddels opgeleverd.© Foto Wim Egas

Daan Keijzer
Zaandam

Het afgelopen jaar is er in de Zaanstreek fors gebouwd. In totaal kwamen er 792 nieuwbouwwoningen bij. Dat is ruim drie keer zo veel als in 2020, meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

In de gemeente Zaanstad werden veruit de meeste nieuwbouwwoningen opgeleverd: 632. De gemeente Wormerland volgt met 124 nieuwe woningen en in Oostzaan verrezen er 36. Voor alle gemeenten betekent dat een flinke toename ten opzichte van het jaar daarvoor. Toen bleef de gezamenlijke opbrengst steken op 240 nieuwbouwwoningen.

De stijging past niet helemaal in het landelijke beeld. In Nederland zijn in totaal bijna 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd en dat is juist iets minder dan de twee jaar daarvoor. Toch nam de landelijke woningvoorraad toe met 0,9 procent; hetzelfde percentage als in Zaanstad en Oostzaan. In Wormerland ging het zelfs met 1,8 procent omhoog.

Bouwen in Beemster

De gemeente Beemster is overigens koning nieuwbouw. Daar werden 272 nieuwbouwwoningen gebouwd waardoor de woningvoorraad met 6,7 procent toenam. Geen enkele andere gemeente in Nederland groeide sterker. Op 1 januari werd de gemeente Beemster opgeheven en fuseerde het met Purmerend.

De nieuwbouwcijfers over 2021 zijn voorlopig. Het CBS brengt de definitieve cijfers in mei, naar verwachting zal het aantal nieuwbouwwoningen iets hoger uitvallen.

Lees ook: Oude Fordgarage aan de Zeemansstraat in Zaandam maakt dit jaar plaats voor appartementen

Lees ook: Oostzaan mag beperkt woningen bouwen. Groen licht voor 27 woningen op terrein Cor Voet

Net binnen