’Echt waardeloos’ voor AZ-fans: nog steeds niet naar het stadion. Driehonderd fans halen daarom het stadiongevoel in huis met de ’borrelbox’

Drie generaties Wigman in het AZ-stadion op de foto met Kees Kist én de AZ-borrelbox.

Drie generaties Wigman in het AZ-stadion op de foto met Kees Kist én de AZ-borrelbox.© Foto Ed van de Pol

Theo Brinkman
Alkmaar

’Echt waardeloos’ is het, dat de voetbalsupporters nog altijd niet naar de wedstrijden mogen. De AZ-fans missen hun uitje naar het stadion. Om ze toch een beetje het stadiongevoel te geven, maakte AZ een AZ-borrelbox. Een doos met AZ-gevoel.

Driehonderd fans bestelden een borrelbox en haalden hem zaterdagmiddag op in het stadion. Ze kregen hem overhandigd door clubicoon Kees Kist, de topscorer aller tijden van AZ. In de box zitten blikjes bier, pakjes chocomel, broodjes met ’de echte AZ-worst’, nootjes, chips en snoep en echte collector’s items zoals bierviltjes met afbeeldingen van AZ-spelers.

Onder de ’borrelboxers’ zijn ook Theo, Maarten en Jip Wigman uit Heemskerk. Drie generaties AZ-supporters. Vader Theo (75) en zoon Maarten (38) gaan al dik twintig jaar samen naar AZ. Kleinzoon Jip (6) moet de volgende worden. Hij is nog niet bij wedstrijden geweest, maar dat kan niet lang meer duren. „We zijn hem aan het opvoeden”, zegt Maarten lachend. „Dit was een mooie gelegenheid om hem alvast het stadion te laten zien en aan de rand van het veld te laten staan.”

(Tekst gaat verder na de foto)

Jip Wigman voor het eerst aan de rand van het veld in het stadion.

Jip Wigman voor het eerst aan de rand van het veld in het stadion.© Foto Maarten Wigman

De supporters kunnen bij het ophalen van de borrelbox even doorlopen naar de gracht rond het veld. Zo kunnen ze de geur van het gras weer even opsnuiven, nu ze alweer twee maanden geen thuiswedstrijd hebben kunnen bijwonen.

„Echt waardeloos”, zegt Theo Wigman. „Je leeft naar het weekend toe, je wilt de wedstrijd beleven in het stadion. En voor ons is het een vader-zoon-uitje. Nu is onze laatste wedstrijd al drie maanden geleden: Feyenoord-AZ. Dus laten we hopen dat er volgende week versoepelingen komen en dat we snel weer naar het stadion mogen.”

(Tekst gaat verder na de foto)

Ronald Borst en Kees Kist.

Ronald Borst en Kees Kist.© Foto Ronald Borst

Alle supporters die deze zaterdagmiddag in het stadion een box ophalen, vinden het een mooie actie. Ronald Borst (57) uit Breukelen bijvoorbeeld. „En zo zie ik Kees Kist ook weer eens even. Dat is voor mij toch wel een jeugdheld. Hij en Kristen Nygaard. Zo dichtbij als nu was ik nog niet geweest”, zegt Borst nadat hij een selfie met Kist heeft gemaakt.

’AZ tijdens COVID’

Borst vertrekt met twee dozen in zijn armen. „Ik zit altijd in vak H met een vast groepje mensen om me heen. Nu hebben we een groepsapp ’AZ tijdens COVID’. Zo kunnen we tijdens de wedstrijden toch ons commentaar aan elkaar doorgeven. Dus vanavond zal ik wat fotootjes van de spullen uit deze borrelbox in de app zetten.”

Hele land

Het horecateam bedacht de actie om de supporters weer bij de club te betrekken. „We zijn uitverkocht. Driehonderd boxen. En we hebben fans in het hele land, want we hadden ook bestellingen uit Goes, Oosterhout, Vriezenveen, Loenen aan de Vecht. Die boxen hebben we, bij wijze van uitzondering, verstuurd. De hele actie was een flinke klus, maar een mooie samenwerking met alle afdelingen binnen AZ”, zegt Else-Marijke Verbruggen die met chef-kok Niels Hoogeveen het initiatief tot de actie nam.

(Tekst gaat verder na de foto)

De AZ-bierviltjes, speciaal voor deze actie gemaakt.

De AZ-bierviltjes, speciaal voor deze actie gemaakt.© Foto Theo Brinkman

Mirella van den Tol en Venice Krastel uit Alkmaar, moeder en dochter, zijn samen naar het stadion gekomen. „Leuk om je club te supporten”, zeggen ze. „En dat Kees Kist de dozen uitdeelt is natuurlijk ook bijzonder. Dat maak je ook niet dagelijks mee.”

Bierviltjes

Wat de borrelbox leuk maakt? „Het totale pakket. Ook de items die je kunt bewaren, zoals die bierviltjes. Die zijn leuk, met de spelers erop. Wie we dan het liefst hebben? Maakt niet heel veel uit, maar Owen Wijndal is natuurlijk wel leuk, de aanvoerder. En Karlsson ook. Is ook een belangrijke speler. Maar Beuekema zou ook leuk zijn.”

Broodje worst

De speciale viltjes vallen ook bij Erwin Edelman uit Heiloo goed in de smaak. Hij loopt met vier dozen naar buiten – nee, niet allemaal voor hem alleen, ook voor anderen. „Leuke actie dit. Ook door de hebbedingetjes die erin zitten. Welk item het meest het stadiongevoel geeft? Toch wel het broodje worst. Dat aten we vroeger in de Hout al. Ja, dat is wel écht een avondje AZ.”

Kees Kist was er maar druk mee, met alle supporters die met hem op de foto gingen.

Kees Kist was er maar druk mee, met alle supporters die met hem op de foto gingen.© Foto Theo Brinkman

Net binnen