AZ loopt zich vast en speelt teleurstellend gelijk op eigen veld. Zegereeks abrupt afgebroken

Sam Beukema denkt te koppen, maar vlak voordat hij de bal kan raken tikt spits Vangelis Pavlidis hem weg.

Sam Beukema denkt te koppen, maar vlak voordat hij de bal kan raken tikt spits Vangelis Pavlidis hem weg.© Foto ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Alkmaar

AZ heeft na negen opeenvolgende zeges weer eens puntenverlies geleden. In een teleurstellende thuiswedstrijd tegen Cambuur werd het 0-0.

Daar was ie dan toch eindelijk, dacht iedereen, de 1-0 voor AZ. Na tachtig minuten tevergeefs aanvallen leek Dani de Wit tien minuten voor tijd dan toch de score te openen voor AZ. Van dichtbij kopte hij in, maar de als een handbalkeeper springende Sonny Stevens wist zijn hand voor de bal te krijgen.

Weer geen doelpunt dus voor AZ, dat zaterdagavond niet goed speelde, maar er met wat meer geluk toch een overwinning uitgesleept zou hebben. Nu bleef het bij 0-0.

Negen op een rij

Na negen opeenvolgende overwinningen (niet alleen competitie, maar ook beker en Conference League) hoopte AZ de mini-winterstop in te gaan met de tiende overwinning op rij. Daarmee zou het een zeer opmerkelijke reeks voltooien, want dan zou het twee maanden achter elkaar alle wedstrijden hebben gewonnen. Volgend weekend ligt de eredivisie stil vanwege een internationaal interlandweekeinde op de voetbalkalender.

Zie ook: AZ-fans halen de stadionsfeer naar huis met broodjes worst in de AZ-borrelbox

AZ had het moeilijk zaterdagavond. Weinig kansen, iets te stroperig spel. Ook na dik een uur spelen, toen het nog steeds 0-0 stond, leek de noodzaak om het tempo op te voeren niet tot alle AZ-spelers doorgedrongen. Trainer Pascal Jansen had toen inmiddels twee invallers ingebracht, in een poging het spelbeeld positief te veranderen. Spits Vangelis Pavlidis en rechtsbuiten Hakon Evjen maakten plaats voor Thijs Oosting en Albert Gudmundsson.

(Tekst gaat verder na de foto)

Hakon Evjen passeert Sekou Sylla.

Hakon Evjen passeert Sekou Sylla.© Foto ANP/Ed van de Pol

Het was nodig, want AZ zat vast, Pavlidis was op één kans na onzichtbaar en ook bij Evjen was het beste ervan af. Hij had voor rust een gevaarlijk schot, maar na twee gesmoorde schoten in de tweede helft kwam hij weinig meer in het spel voor.

Oosting

Ook met de twee invallers kon AZ het verschil niet maken, al was Oosting er nog dichtbij. De stand-in voor Pavlidis schoot naast na een goede assist van Gudmundsson. Ook Owen Wijndal en Jordy Clasie probeerden het een kwartier voor tijd met schoten, maar zonder succes.

Zo bleef het 0-0, waarbij AZ bovendien nog keeper Peter Vindahl mocht danken dat het niet ook nog 0-1 werd. Vindahl, die de afgelopen twee wedstrijden in de fout ging, redde na een uur spelen uitstekend op een schot van Michael Breij.

AZ: Vindahl; Sugawara, Witry, Beukema, Wijndal; Midtsjø, De Wit, Clasie; Evjen (65. Oosting), Pavlidis (65. Gudmundsson), Karlsson.

Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch (74. Tol), Schouten, Sylla (58. Gullit); Jacobs, Paulissen, Maulun (85. Ter Heide); Doodeman (58. Breij), Uldrikis, Joosten (74. Kiss).

Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de AZ-supporters en -werknemers die in het afgelopen jaar overleden.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de AZ-supporters en -werknemers die in het afgelopen jaar overleden.© Foto ANP/Ed van de Pol

Net binnen