Daniil Dubov verliest liever dan een mondkapje te dragen: dit is wat grootmeester Dimitri Reinderman zag tijdens speelronde 7 van Tata Steel Chess

Anish Giri wacht vergeefs op zijn tegenstander.

Anish Giri wacht vergeefs op zijn tegenstander.© Foto Tata Steel Chess 2022/Jurriaan Hoefsmit

Dimitri Reinderman
Wijk aan Zee

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Speelronde 7: Daniil Dubov verliest liever dan met een mondkapje te spelen.

Vorig jaar was het een feest om fan van de Nederlandse spelers te zijn. Jorden van Foreest en Anish Giri bleven ongeslagen en wonnen ook nog allebei vier keer. Of het totaal van acht winstpartijen dit jaar geëvenaard of zelfs verbeterd gaat worden, is maar de vraag: na zes van de dertien ronden stond de teller op drie (met ook nog vier nederlagen).

Maar misschien dat de zevende ronde een ommekeer geeft. Allebei de Nederlanders scoorden een vol punt. Daar zat echter wel een gratis punt bij: het eerste (en hopelijk laatste) coronapunt van het toernooi. De tegenstander van Giri, de Rus Dubov, was in nabij contact geweest met een besmet persoon. Een sneltest was negatief, maar de uitslag van een PCR-test zou pas na de partij komen.

De organisatie vroeg hem daarop om met een mondkapje te spelen. Voor het toernooi had Dubov naar eigen zeggen al aangegeven dat hij dat niet niet zou doen en hij verscheen inderdaad niet voor de partij. Een reglementair punt voor Giri daarom.

Van Foreest won wel echt en nog wel tegen koploper Santosh Gujrathi Vidit, die zijn eerste plek daardoor verloor aan Magnus Carlsen. Die maakte net als Fabiano Caruana gisteren een blunder in tijdnood, ook al met een torenzet. De weerlegging was dit keer wel minder simpel.

36...Tc8?

Hier was 36...Tf8 nodig om pion f6 gedekt te houden. We zullen snel zien waarom dat uitmaakt.

37.d6! De6 38.Lf3 Pc5 39.Ld5! De5

Met de toren op f8 had zwart hier 39...De8 kunnen spelen en dan was er weinig aan de hand. Nu kan dat niet wegens 40.Dxf6 mat.

40.Dxe5 fxe5 41.Tf7+

Nog een nadeel van dat er geen toren op f8 staat.

41...Kg6 42.Txd7! Pxd7 43.Le6

En nog een nadeel van dat de toren op c8 staat: het paard is gepend. Zwart verliest toren of paard en daarna nog meer. Hij gaf daarom op.

Net binnen