Geen kapsalon, maar massage voor de geest in Theater Het Pakhuis Hoorn

Een schoonheidssalon in het theater.© Foto aangeleverd

Faralda Houthuijsen
Hoorn/Twisk

Theater Het Pakhuis in Hoorn sluit aan bij de landelijke actie Kapsalon Theater, waarbij theaters zich deze woensdag voordoen als bijvoorbeeld kapsalon of schoonheidssalon. Het Pakhuis geeft er een extra creatieve invulling aan.

,,We zijn te klein voor een kapsalon’’, verklaart directrice Janine Slijkhuis. ,,We hebben geen ruimte voor een kappersstoel, artiesten en een wachtruimte. Daarom hebben we besloten tot een schoonheidssalon voor de innerlijke mens. We geven een massage voor de geest. Dat is ook nog eens zo veilig als maar kan, want we raken de mensen niet eens aan.’’

De massage vindt uiteraard plaats door te kijken naar optredens van artiesten. Om 15 en 15.45 uur is er dans van De Dansonderneming, spoken word van stadsdichter Levi Noë en zang van singer-songwriter Marc Nochem, die allen een sterke band met Hoorn hebben.

(Tekst gaat door onder de foto)

Theater Het Pakhuis.© Foto aangeleverd

De behandelingen zijn gratis. ,,Iedereen doet om niet mee; zó belangrijk vinden we het om aandacht voor de cultuursector te vragen. We zijn allemaal zo blij dat er weer iets gebeurt: de artiesten, de technici, de vrijwilligers...’’

Er is per behandeling plek voor twaalf cliënten, dus reserveren is noodzakelijk: www.pakhuishoorn.nl.

Er zijn ook steden, zoals Amsterdam, die Kapsalon Theater niet toestaan. Hoorn doet dat dus wel. Burgemeester Jan Nieuwenburg: ,,Het moet wel bij een signaal blijven. Als de culturele instellingen ook op andere dagen of buiten de afgesproken tijden om open gaan, volgen er wel waarschuwingen en sancties.’’

Theaterkerk Hemels

Theaterkerk Hemels in Twisk wilde open als kapsalon, maar heeft dinsdag in de namiddag besloten toch niet open te gaan. ,,Ik kan geen kapper vinden’’, vertelt René Smit teleurgesteld. ,,Het probleem is dat ze een hele tijd dicht zijn geweest en het nu eindelijk weer druk hebben. Ze hebben dus geen tijd. Dat begrijp ik heel goed, maar het is wel jammer.’’

Smit broedde nog op een invulling als die van Het Pakhuis, maar wilde dat toch niet. ,,Dat schiet voor mij zijn doel voorbij; dat is te anders dan ik het me had voorgesteld.’’

Gedicht

De Hoornse stadsdichter Levi Noë schreef onlangs al een spoken word gedicht over het belang van kunst en cultuur:

’Het belang van kunst en cultuur gaat verder dan een schilderij aan de muur of poëzie op een blaadje, een boek vol mooie verhalen of een voorstelling in het theater.

Het is meer dan dat.

Kunst en cultuur bepalen de identiteit van een mens, een groep, een volk en een land. Omdat het raakt. Omdat het huilt en omdat het lacht. Dat wat kippenvel veroorzaakt tot over je hele lijf. Maar het is veel meer dan dat.

Als ik dit doe, krijg ik dat. En vanaf dan is het oefenen. Aan één stuk door oefenen. Opnieuw, opnieuw, opnieuw. Als je denkt van waar moet ik het zoeken, dan ineens creëer je wat.

Wist je dat talent en creatieve ontwikkeling helpt tegen mentale problemen? En weet je hoe dat komt? Je houdt je brein een beetje bezig en daar leer je weer van.

Dit was ooit een hobby. Nu heb ik het zover geschopt, dat ik van deze hobby kan leven. Maar dat vergt heel veel liefde, jaren trainen, discipline en vooral tegen jezelf zeggen: “Niet opgeven!”

Het is een beroep, het is een ambt. En toch word ik nog vaak als hobbyist gezien en niet als muzikant. En krijg ik vragen als: ,,Verdien je hier ook je brood mee?” En ik denk: “Oké, vraag je dat ook wel eens aan de bakker dan?”

Als de maatschappij op slot gaat, zijn wij de eerste die weer dicht gaan. Als winkelen en sporten weer mag, blijven de zalen leeg en staat de cultuursector op de laatste plek. En dat is oneerlijk en onterecht en buiten dat: super gemeen.

Want het zijn momenten waar we naar uitkijken, waar we niet voor willen thuis blijven om te kijken naar een online optreden of naar een dvd.

Want als er straks weer een persconferentie komt dan vraag ik mij af: ,,Hoelang moet ik nog optreden voor de lens van de cameraman zonder applaus achteraf?” Want zonder kunst en cultuur geen muziek of een film. Dus ook geen Spotify of Netflix en chillen.

Als er maatschappelijke belangen worden afgemeten aan geld, is dat voor mij niet wat telt. Van alles wat het kost, maak ik iets dat in geld niet meer is uit te drukken. Kunst en cultuur leren ons dat er dingen belangrijker zijn dan geld. Omdat er een stukje geluk in verborgen zit. Want kunst en cultuur, dat is nog veel meer dan dat...’

Net binnen