Een hele eer (maar niet de laatste): stichting Vrienden begraafplaats Keern genomineerd voor prijs

Het nieuwe hek van de begraafplaats.© Foto Frans van Iersel

Eric Molenaar
Hoorn

De Stichting Vrienden van de begraafplaats Keern te Hoorn is een van de drie kanshebbers voor de Gouden Terebinth, een prijs die wordt uitgereikt door een stichting die zich hard maakt voor erfgoed dat te maken heeft met begraafplaatsen (funerair erfgoed).

Aan de prijs, die 12 februari voor de vierde keer wordt uitgereikt, is een wisseltrofee en een bedrag van 1000 euro verbonden. Andere gegadigden, die zijn geselecteerd uit een lijst van elf, zijn de stichting tot Behoud van de Oude Begraafplaats Naarden en de stichting Oude Kerkhof Roermond.

(Tekst gaat door onder de foto)

Open Monumentendag 2021.© Foto Frans van Iersel.

De Stichting Vrienden van de begraafplaats Keern te Hoorn is in 2019 opgericht, als samenwerkingsverband van Vereniging Oud Hoorn, Kerkmeijer- de Regt Stichting en Stichting Stadsherstel Hoorn. Zij heeft als doel het behoud van deze historische begraafplaats (anno 1830), het bevorderen van de kennis erover en het bijdragen aan het aanzien en de beleving ervan als plaats van rust en bezinning.

Verhaal

Rita Lodde, secretaris van de Hoornse stichting, is blij met de nominatie en vindt het al een hele eer dat zij vanuit de elf zijn doorgedrongen tot de top-3. ,,We hebben ons verhaal kennelijk al goed kunnen overbrengen.’’ Nu is het bestuur bezig de presentatie voor te bereiden die zij wil geven op 12 februari, voor de jury in de aula van begraafplaats Bosdrift in Hilversum. ,,Als het allemaal door kan gaan, dat is nog onzeker.’’

Mocht de stichting Vrienden van de begraafplaats Keern de prijs winnen, dan heeft zij verschillende wensen. ,,Wij willen graag een plaatje op de begraafplaats waar het gedicht op staat dat Levi Noe voordroeg bij de sluiting van het hek en we zouden graag een nieuwe plaat willen laten maken voor op het graf van de familie Siemensma, die in 1960 omkwam bij brand. De originele plaat is ooit vernield.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Schoonmaakwerk op de begraafplaats aan het Keern.© Foto Rita Lodde

De stichting Terebinth wil met de prijs personen en instellingen stimuleren zich in te spannen voor het behoud van de traditionele begraafplaats en het funerair erfgoed in bredere zin. ’Graven en andere gedenktekens horen net zo bij onze geschiedenis als molens, kerken en kastelen. Aandacht voor oude grafmonumenten brengt die geschiedenis weer tot leven’.

Net binnen