Schaapherder met maar liefst achthonderd schapen op pad naar Burgerbrug

Het valt niet mee om de schapen op de paden te houden.

Het valt niet mee om de schapen op de paden te houden.© Foto Fer Korver

De schapen met de gele stippen krijgen het eerst een lammetje.

De schapen met de gele stippen krijgen het eerst een lammetje.© Foto Fer Korver

Marijke Dirkson en haar 800 schapen.

Marijke Dirkson en haar 800 schapen.© Foto jjfoto.nl/Marco Schilpp

Uiteraard werd ook de Schapenlaan aangedaan.

Uiteraard werd ook de Schapenlaan aangedaan.© Foto jjfoto.nl/Marco Schilpp

1 / 4
Roel van Leeuwen
Bergen

Een gigantische kudde, bestaande uit meer dan achthonderd schapen, trekt vandaag door Bergen en door de Schoorlse duinen richting Burgerbrug. Daar zullen ze ’winterklaar’ worden gemaakt.

Schaapherder Marijke Dirkson, die vanaf 9 uur op pad ging met haar dieren, had wel wat hulp nodig om de enorme kudde in bedwang te houden, onder meer van haar twee border collies.

Normaal grazen de schapen op verschillende plekken in veel kleinere kuddes, maar Dirkson had de verschillende kuddes nu bijeengebracht in Bergen.

Via het Noordhollands Duinreservaat en de Schoorlse Duinen wandelen de schapen richting Burgerbrug, maar uiteraard werd ook de Schapenlaan in Bergen aangedaan.

„In Burgerbrug worden hun staarten geschoren zodat ze er netjes uitzien voor de winter”, aldus Dirkson, die in Spanje wel eens met duizend schapen heeft gelopen.

„Maandag en dinsdag vinden er echo’s plaats. Dan scannen we hoeveel lammetjes er in de schapen zitten. De schapen hebben allemaal een kleur op hun vacht gespoten. „De gele schapen krijgen als eerste lammetjes, daarna de groene, enzovoort. Nadat de echo’s zijn uitgevoerd, worden de schapen verdeeld over de verschillende winterweides.”

Net binnen