Dijkgraaf wordt burgemeester in Hilversum: Gerhard van den Top voorgedragen als opvolger van Pieter Broertjes

Gerhard van den Top.

Gerhard van den Top.© foto Waternet

Leander Mascini

Gerhard van den Top is woensdagavond door de gemeenteraad van Hilversum voorgedragen als opvolger van burgemeester Pieter Broertjes. Op dit moment is de Hilversummer werkzaam als dijkgraaf bij het waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Voorzitter van de vertrouwenscommissie Annemarie den Daas (D66) is blij met de keuze voor de dijkgraaf. „Na twee gesprekken met Gerhard van den Top waren wij unaniem in ons oordeel: we hebben de juiste burgemeester van Hilversum gevonden. De eerste indruk was er een van een kundig en ervaren bestuurder met een relevant netwerk in de regio. We zochten een integere, besluitvaardige verbinder, die ook nog aardig moest zijn. Gerhard van den Top heeft al die eigenschappen in huis. Hij woont in Hilversum, voor hem ook de enige plaats waar hij burgemeester zou willen zijn. Wij geloven dat de rol van burgervader hem goed past en zien uit naar zijn komst in het voorjaar.”

Geen politieke partij

Van den Top is 60 jaar oud, getrouwd en heeft een zoon en dochter. Hij is geen lid van een politieke partij. Hij werd in 2014 dijkgraaf van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. In die rol is hij voorzitter van zowel het algemeen als het dagelijks bestuur van het waterschap. Voor zijn vorige werkgevers, de Leidse Universiteit, het Wereldnatuurfonds, Shell en Vitens, reisde Gerhard van den Top dertig jaar lang de wereld over. De nieuwe burgemeester is geboren in Bennekom. Zijn ouders komen uit boerenfamilies uit Barneveld en De Klomp bij Veenendaal.

Bij Koninklijk Besluit

De voordracht van de Hilversumse gemeenteraad gaat naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kajsa Ollongren. Uiteindelijk wordt Van den Top bij Koninklijk Besluit benoemd, daarbij is het gebruikelijk dat het advies van de gemeenteraad wordt gevolgd. Per 16 februari 2022 kan de Hilversummer dan in het raadhuis aan de slag.

Pieter Broertjes

De huidige burgemeester Pieter Broertjes kondigde in juni aan plaats te maken. Met pijn in zijn hart. Broertjes wordt in september 70 jaar en dat is wettelijk gezien te oud om burgemeester te zijn. Dat hij echter een paar maanden eerder stopt, heeft alles te maken met de verkiezingen. „Het is het meest natuurlijke moment van aftreden. Hierdoor is het niet alleen een nieuwe start voor de gemeenteraad en het college, maar ook voor de aantredende burgemeester”, aldus Broertjes. Hij benadrukte dat de keuze om eerder te stoppen al genomen was voordat hij ziek werd.

Net binnen