’Juf ik mag geen mondkapje op.’ Mama doet namelijk niet aan corona | commentaar

GerBen van ’t Hek

’Juf, ik mag geen mondkapje op.’ Mama doet namelijk niet aan corona. En: ’Hij is altijd verkouden in de herfst.’ Papa moet bovendien naar zijn werk. Of: ’De thuistest was negatief hoor.’ De juf zucht zachtjes achter haar mondkapje: ’Ga maar in de kring zitten’.

Als taalvondst is het een parel: snottebellenbeleid. Een klankrijm van één woord. Alleen is de werkelijkheid achter dat woord minder liederlijk. Het beleid achter het kindersnot is namelijk onuitvoerbaar. Dat weet iedere juf en meester. Dat weet ook elke ouder op het schoolplein: voorstanders van strikte handhaving en zij die de coronamaatregelen overdreven vinden.

Het onderwijs is bewezen het grootste spreadingevent van het land. Toch zitten er elke dag sniffende en snuitende kinderen in de klas. Dat valt onmogelijk tegen te houden. Kinderen, elke ouder zal het beamen, zijn vaak ineens verkouden. Voor de pauze niks aan de hand, na het buitenspelen een loopneus als een waterval.

Echt ziek worden sniffende kinderen niet snel. Zelfs met corona zijn de klachten licht en vaak vlug voorbij. Probeer je als juf met die wetenschap maar eens op te stellen als politieagent terwijl je aangesteld bent om ’t kofschip en staartdelingen te onderwijzen.

Dat veel docenten geen trek hebben in die rol is begrijpelijk. Wel eens een discussie begonnen met een boze ouder van een schoolgaand kind? Onbegonnen werk. En nu de overheid de druk van de teststraten haalt door het zelftesten als serieus alternatief te omarmen, is die triage op het schoolplein al helemaal niet te doen. ’De thuistest was negatief hoor, maak je maar geen zorgen...’

Zorgen maken de onderwijzers zich juist wel. De beroepsgroep is niet per se de jongste van Nederland. Een op de vijf docenten is 55-plus. Maar om het lot van het onderwijzend personeel lijkt niemand zich te bekommeren.

Terwijl meesters en juffen volop in de frontlinie staan. In overvolle klassen. Zonder bescherming. Zonder mondkapjesplicht voor kinderen in de les. Zonder voorrang tot een boosterprik. En dat met een snotterige kleuter op schoot.

We hebben geklapt, lang geleden alweer en veel te weinig, voor de zorg. Maar we moeten een diepe buiging maken voor alle juffen en meesters. Héél diep.

Net binnen